Slik blir du fralurt pengene med mobiltelefonen

Banktjenester på mobil er utsatt for «SMSishing». Sannsynligvis på vei til Norge, mener NorSIS.

IKKE RING: NorSIS anbefaler å ikke svare på tekstmeldinger av denne typen. ILLUSTRASJONSFOTO: Øistein Norum Monsen
IKKE RING: NorSIS anbefaler å ikke svare på tekstmeldinger av denne typen. ILLUSTRASJONSFOTO: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svindlere bruker mobiltelefon for å lure fra deg sensitiv informasjon.

I en nyhetsbulletin fra NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) advares det strengt mot å oppgi personlige opplysninger i form av SMS eller telefonsamtaler med personer eller telefonsvarere du ikke kan identifisere med hundre prosent sikkerhet.

Snoking
«SMSishing» er den mobile varianten av «phishing», en metode der datasnoker forsøker å lure fra deg informasjon. NorSIS henviser til et eksempel fra USA der en person skal ha motatt en melding som så ut til å komme fra kredittkortselskapet.

Der fremgikk det at personens kredittkort var stengt. Brukeren ble bedt om å ringe et nummer der det måtte oppgis personlig informasjon.

Denne informasjonen blir så brukt av svindleren for å tappe kort og konto for penger.

Advares
Sterling Bank advarer nå kundene mot «SMSishing» på sine hjemmesider under overskriften «Svindelalarm».

«Falske eposter eller tekstmelding kan se ut som om de kommer fra Sterling. Noen av epostene inneholder linker til falske nettsteder som etterligner Sterling eller andre nettbanker. Andre eposter oppgir et nummer som personen blir bedt om å oppgi samme type personlig informasjon», skriver nettbaken.

Fem råd
NorSIS anbefaler brukerne av slike tjenester til ikke å svare på meldinger som ber deg om å oppgi personlig informasjon. Det er heller ikke anbefalt å ringe numrene du blir bedt om å ringe.

Videre nevner NorSIS fem andre punkter i nyhetsbrevet.

• Ikke følg lenker som står oppgitt i tekstmeldingen når du ikke forventer å få en melding som skal inneholde en lenke.

Generell mobilsikkerhet:

• Lås telefonen slik at den må åpnes med pinkode. På denne måten får ikke uvedkommende tilgang til telefonen

• Slett meldinger fra banken med informasjon om konto, saldo, passord eller lignende. Husk også utboksen.

• Når du bytter telefon, vær sikker på at du tømmer den gamle for telefonnummer, meldinger, bilder og annen informasjon.

• Benytt fjernslettings- og fjernstoppingstjenester og eller kryptering. Flere telefonselskaper og andre tilbyr nå at de kan slette alt innhold på telefonen din hvis du skulle miste den. De kan også gjøre telefonen din ubrukelig for en eventuell tyv. Hvis du ikke ønsker det kan du benytte programvare som krypterer innholdet på telefonen din.
 
NorSIS gikk tidligere i sommer ut mot at Gule Sider publiserte fødselsdatoen på sine søkesider og mener at dagens løsninger for å identifisere og autentisere oss ikke er gode nok.