FORSKNING: En ny studie viser at du blir kvitt negative tanker, i hvert fall midlertidig, om du skriver dem ned på en lapp, og kaster dem i søpla. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSKNING: En ny studie viser at du blir kvitt negative tanker, i hvert fall midlertidig, om du skriver dem ned på en lapp, og kaster dem i søpla. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik blir du kvitt negative tanker

En spansk-amerikansk studie konkluderer med at løsningen er latterlig enkel. Kast dem i søpla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske og spanske forskere, som har undersøkt hva som påvirker menneskets tanker, har denne uka publisert resultatene av sin studie i det velrenommerte tidsskriftet Psychological Science.

Studien viser at man kan kvitte seg med negative tanker på en latterlig enkel måte - det er bare å skrive dem på en lapp, rive den i stykker og kaste restene i søpla.

Tre eksprimenter Richard Petty ved universitetet i Ohio har sammen med Pablo Briñol, Margarita Gascó og Javier Horcajo, som alle er ved universitetet i Madrid, er forfatter av studien.

- Hvordan du merker tankene dine, som søppel eller noe du må beskytte, ser ut til å ha en innvirkning på hvordan du bruker de tankene, sier Petty i en pressemelding.

I studien har de gjennomført tre eksperimenter. I det første eksperimentet skrev 83 spanske studenter ned sine tanker om kroppen sin på en lapp, noen negative og noen positive.

Deretter fikk halvparten beskjed om å kaste lappen i søppelbøtta, de andre skulle se om de hadde noen skrivefeil på lappen sin.

Forskjeller Til slutt skulle alle notere hva de syntes om forskjellige kroppsdeler på en skala.

Resultatet var at de som beholdt lappene sine, uansett om det de hadde skrevet ned var positivt eller negativt, var tydelig påvirket av det de hadde skrevet.

De som hadde kastet lappene var derimot ikke påvirket av det de hadde skrevet ned.

- Da deltakerne fysisk kastet noe som representerte deres tanker, så kastet de dem i søpla mentalt også, noe som gjorde at de ikke brukte disse tankene i like stor grad da de tok avgjørelser etterpå, skriver forskerne.

I det andre eksperimentet kom det fram at personer brukte mer tid på tanker som de skrev ned og oppbevarte på et trygt sted, som for eksempel i sin lomme, enn om de kastet dem.

- Det kan høres rart ut, men vi fant ut at det faktisk virker. Når du fysisk kaster eller beskytter dine tanker, så kan du påvirke hvordan du bruker disse tankene. Det å se for seg handlingen har ikke samme effekt, sier Petty.

Han understreker at studien bare viser en midlertidig effekt.

- Selv om du kaster tankene i søpla så er de ikke egentlig borte, de kan komme tilbake. Men du tenker ikke like mye på dem, i hvert fall i en kort periode, sier Petty.

- Spennende Asle Hoffart er spesialist i klinisk psykologi, veileder i kognitiv terapi, og har hovedstilling som forsker og fagutvikler ved behandlingsinstitusjonen Modum Bad, og er professor II ved Universitet i Oslo. Han synes studien er spennende.

- Det er ikke så rart hvordan dette henger sammen, man lærer tanker gjennom fysiske handlinger som barn, sier Hoffart, som bare har sett et utdrag av studien.

Han forteller at det fins flere behandligsmetoder som går ut på å få pasienten til å legge tanker til side.

- Det er ofte viktig å være bevisst på at det man har er en tanke, og ikke nødvendigvis virkelighet. Her tar de stilling til tanken når de river den opp og kaster den, det er veldig interessant at det er en fysisk handling som fremmer det å ta mental avstand til denne tanken, sier Hoffart.

Nå skal Petty og hans forskergruppe se om denne teknikken også kan virke for de som har negative tanker som stadig kommer tilbake, som for eksempel personer som har mistet en de hadde kjær har.

- Det er vanskeligå bli kvitt slike tanker. Vi vil se om det går an å unngå at slike tanker kommer tilbake, i hvert fall i lengre perioder, sier Petty.