Slik blir du spanet på via Facebook

Mens hjertesyke Kai lå på operasjonsbordet ble familiens hjem robbet av innbruddstyver. Via Facebook fikk tyvene oppdateringer på familiens bevegelser.

Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM
Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kai Leightob ble født med en livstruende feil på hjertet. Kais far og mor brukte Facebook for å oppdatere resten av familien og venneflokken på Kais tilstand.

Kais far, Haydn (18) satt i fem uker sammen med Kais mor Jamie-Leigh ved sønnes seng på sykehuset i Leeds.

Familien er bosatt i Hull ti kilometer unna.
For å spare på telefonutgiftene, ble Facebook valgt som informasjonskanal for familie og venner.  Etter mange ukers sykeleie kunne Kais foreldre poste gladmeldingen om at operasjonen var vellykket, skriver avisa Daily Mail på sine nettsider.

- Alle var bekymret for Kai og det var til god hjelp at vi kunne poste meldinger hver dag om utviklingen, sier Kais far til avisa.  

Han sier at det aldri var i hans tanker at noen ville bruke meldingene om familiens fravær fra hjemmet, til å bryte seg inn og stjele verdisakene. Kai ble født 12. September i år med store hjerteproblemer.

- Problemene med hjertet var livstruende og vi fryktet at han ikke ville overleve, sier Haydn.

Haydn og Jamie-Leigh er langt fra alene om å bli spanet på via sosiale nettverk. Daily Mail har lagt på bordet en undersøkelse som viser at kriminalitet relatert til sosiale nettverk har økt med 7000 prosent i enkelte områder av England de siste tre åra.

Selv om It-eksperter i lang tid har advart mot alt for detaljerte meldinger, på sosiale nettsteder, om brukerens private liv, har kriminaliteten økt eksplosivt de siste åra. Haydn og Jamie-Leigh fikk smertelig erfare hvordan kriminelle brukte deres Facebook-meldinger til å prikke inn det beste tidspunktet for å gjøre innbrudd.

- Etter tre-fire uker på sykehuset fikk jeg telefon fra naboer som hadde sett folk med lommelykt inne i stua vår. Min mor dro for å sjekke og hun fant raskt ut at både Xbox-en og en del spill var stjålet. TV-en var satt klar til avhenting på gulvet. Ei uke seinere kom tyvene tilbake og avsluttet jobben. Da forsvant to TV-er og en PC. Du forventer ikke at folk skal benytte seg av noen I en så sårbar situasjon so moss. Men jeg antar at vi selv har gjort tyvene oppmerksomme på at vi ikke var hjemme, sier Haydn.

Haydn sier at hans tabbe var å tillate at venner av hans venner kunne lese profilen hans. Tyvene kunne dermed lese detaljert om navn, adresse, telefonnummer og hele hans arbeids-CV.