Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir en norsk fleecejakke laget

Norrønas nye fleece har vært på tre kontinenter før den havner i norske butikkhyller.

JORDOMSEILING:  Før fleecejakka, som ifølge Norrønas reklamekampanje er bedre for miljøet, ligger i de norske butikkene har den vært jorda rundt, og i tre verdensdeler. Grafikk: Dagbladet
JORDOMSEILING: Før fleecejakka, som ifølge Norrønas reklamekampanje er bedre for miljøet, ligger i de norske butikkene har den vært jorda rundt, og i tre verdensdeler. Grafikk: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Nå kan du kjøpe en helt ny fleecejakke laget av plastikkflasker fra Norge - samtidig som du sparer både energi og råmaterialer», skriver friluftutstyrskjeden Norrøna i sin reklamekampanje for sin nyeste fleecejakke-modell.

Tidligere Norrønajakker har hatt opp mot 66 prosent resirkulerbar plast, og den nye består av 100 prosent, ifølge daglig leder i Norrøna, Jørgen Jørgensen.

For hver kilo råmateriale til fleecen sparer Norrøna to kilo olje, opplyser han.

Men for å få til dette må både Norge, USA og Kina involveres.

Flasker over havet Jørgensen sier at de velger å frakte PET-plastflaskene som skal resirkuleres fra Norge til en fabrikk i Boston i USA, i stedet for å kjøpe dem i USA, fordi de sjøl ønsker å følge prosessen. I Norge knuses plasten, mens den blir omdannet til fibre og deretter til fleecetekstiler i USA.

Omsmeltingen må skje i USA fordi de er eneste aktør som lager nettopp denne fleecen, opplyser han.

FORTELLER OM REISEN: Plastikkflasker blir først knust i små biter i Norge, før det har blitt fraktet over til USA - for omsmelting til fiber som seinere ble til fleece-materiale. Deretter har varen blitt sendt til Kina, hvor jakken har blitt laget. Opplysninger om hvor produksjonen foregår er nå fjernet fra kampanjen, fordi det ikke var meninga at det skulle være poenget for forbrukerne. Faksimile: Norrøna
FORTELLER OM REISEN: Plastikkflasker blir først knust i små biter i Norge, før det har blitt fraktet over til USA - for omsmelting til fiber som seinere ble til fleece-materiale. Deretter har varen blitt sendt til Kina, hvor jakken har blitt laget. Opplysninger om hvor produksjonen foregår er nå fjernet fra kampanjen, fordi det ikke var meninga at det skulle være poenget for forbrukerne. Faksimile: Norrøna Vis mer

- Du kan ha pantet flasken din i påsken i fjor og nå er den en del av fleecen. Vi håper kjøperne synes det er spennende at det som er søppel for oss resirkuleres opp i verdikjeden.

Ettårstilfelle Deretter blir tekstilene sendt til jakkefabrikker i Hong Kong i Kina - og tilbake til Norge igjen. 35 prosent av produktene blir solgt til andre land i Europa utenom Norge.

- Men vi kommer ikke frakte flasker fra Norge til USA neste år.

Så dette er bare for markedsføringen skyld?

- Like mye som for at vi skal skjønne prosessen.

- Har dere fått negativ respons fra forbrukere på grunn av frakten rundt jorda?

- Det som har skjedd er at teksten som ligger ute har feil fokus. Poenget er ikke å beskrive hvordan vi transporterer det, men å vise besparelsen av råolje. Dette er nå endret. Vi har fått kommentarer.

- Sparer olje Ifølge han har firmaet bare benyttet seg av skipsfrakt mellom Norge, USA og Kina for dette produktet, og ifølge han er det ikke frakt som er mest ugunstig for miljøet i en klesproduksjonskjede.

- Et viktigere poeng er at vi har fjernet behovet for råolje.

NY JAKKE:   35 prosent av Norrønas produkter blir solgt til andre land i Europa utenom Norge. Foto: Norrøna
NY JAKKE: 35 prosent av Norrønas produkter blir solgt til andre land i Europa utenom Norge. Foto: Norrøna Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media