Slik blir flyktningenes nye hverdag ... Hvis Listhaug får viljen sin

I dag er det høringsfrist på regjeringens asylendringer. Dagbladet har sett på konsekvensene av tre av Listhaugs forslag.

SKAL FORHANDLE OM NYE FORSLAG:  Det blir nå forhandlinger med KrF og Venstre om forslagene asyl- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har sendt ut på høring. Foto: Nina Hansen / Dagladet
SKAL FORHANDLE OM NYE FORSLAG: Det blir nå forhandlinger med KrF og Venstre om forslagene asyl- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har sendt ut på høring. Foto: Nina Hansen / Dagladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. Mindreårige asylsøkere må søke på nytt • Dette er regjeringens forslag: Regjeringen frykter flere «ankerbarn», at dagens regelverk gir foreldre grunn til å sende barna av gårde først alene, fordi de lettere får opphold enn vokse. De vil derfor innføre en ny type oppholdstillatelse for de barna som, enkelt forklart, får asyl som barn, men som ikke hadde fått det som voksne.

• Dette kan bli konsekvensene: Endringen kan forklares med et eksempel, foreldreløse Hassan (11) fra Afghanistan. Hvis Hassan hadde kommet til Norge i dag, hadde han mest sannsynlig fått asyl og permanent opphold, fordi Norge etter en «barnesensitiv» vurdering sier at Hassan ikke kan sendes hjem.

Med de nye reglene får han nå midlertidig opphold i stedet - også får han vurdert saken som 18-åring. I 2023 fyller Hassan 18 år, og har bodd sju av sine 18 år i Norge. Nå skal asylsøknaden hans vurderes som nytt, som voksen.

- Det finnes selvsagt unntak, men er du en voksen afghansk mann som søker asyl i dag, så får du avslag, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer