MÅLER VEKT OG FEDME: Flere og flere aplikasjoner på telefonen kan måle helsetilstanden din. Denne kan måle blodtrykk, vekt, muskelmasse og kroppsmasseindeks (BMI). Foto: AP/WHITINGS/NTB SCANPIX
MÅLER VEKT OG FEDME: Flere og flere aplikasjoner på telefonen kan måle helsetilstanden din. Denne kan måle blodtrykk, vekt, muskelmasse og kroppsmasseindeks (BMI). Foto: AP/WHITINGS/NTB SCANPIXVis mer

Slik blir framtidas legekontor

Allerede kan mobilen måle hjerterytme, blodsukker og blodtrykk. Snart vil den kunne ta over for legekontoret, ifølge ny norsk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I framtiden vil mobiltelefonen kunne bli viktigere enn legekontoret ditt. Hvert fall hvis vi skal tro Teknologirådet.  

Teknologirådet er et offentlig organ, som skal gi innspill om teknologiske valg til Stortinget og øvrige myndigheter.

I morgen lanserer de rapporten «Personvern - tilstand og trender 2013» sammen med Datatilsynet. Under kapittelet «Legekontoret på innerlomma» skriver de at ny teknologi i mobiletelefonen vil bli viktigere og viktigere for å ta vare på helsa.

Telefonen sjekker føflekk Som eksempel beskriver Teknologirådet hvordan en telefon kan brukes til å sjekke en mistenkelig føflekk:

«Du oppdager en mistenkelig føflekk. Du tar bilde av den med mobilkameraet og sender den til automatiske analyse som vurderer om den faktisk er farlig. Heldigvis fikk du grønt lys i retur, som betyr at alt ser ut til å være i orden. Det var ikke gult eller rødt, da måtte du ha oppsøkt lege».

- Scenariet er ikke «science fiction», men noe du allerede kan gjøre i dag. Stadig mer av legekontoret er nå mulig å få på mobilen, sier Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet.  Han ser gjerne for seg at man i framtiden vil kunne få apper «på blå resept».

Blodtrykk og blodsukker - I stedet for å skrive ut bare legemidler, så kan man også skrive ut apper slik at legen kan følge med på din helsetilstand, sier Tennøe til Dagbladet.

LANSERER NY RAPPORT: I morgen lanserer de rapporten «Personvern - tilstand og trender 2013» sammen med Datatilsynet. Under kapittelet «Legekontoret på innerlomma» skriver de at ny teknologi i mobiletelefonen vil bli viktigere og viktigere for å ta vare på helsa. Illustrasjon: TEKNOLOGIRÅDET
LANSERER NY RAPPORT: I morgen lanserer de rapporten «Personvern - tilstand og trender 2013» sammen med Datatilsynet. Under kapittelet «Legekontoret på innerlomma» skriver de at ny teknologi i mobiletelefonen vil bli viktigere og viktigere for å ta vare på helsa. Illustrasjon: TEKNOLOGIRÅDET Vis mer

Allerede i dag kan man enkelt og rimelig kjøpe godkjent tilleggsutstyr til mobiltelefonen som kan gjøre medisinske målinger.

- For folk med kroniske sykdommer er dette gode nyheter som gjør hverdagen enklere. Diabetikere kan kjøpe godkjente blodsukkermålere som kontroller insulinbehovet. Folk med høyt blodtrykk kan kjøpe en blodtrykksmåler, sier Tennøe.

Måler hjerterytme I rapporten skriver Teknologirådet at amerikanske helsemyndigheter «nylig godkjente et deksel til smarttelefonen som måler hjerterytmen hver gang man tar i telefonen. Folk med hjerteproblemer kan dermed enkelt observere egen tilstand».

- Dermed kan man sende inn målingene inn til legene hvis de er avvikende. Man kan også se for seg at legen kontinuerlig overvåker målingene og kaller deg inn hvis nødvendig, sier Tennøe. I rapporten ser rådet også for seg at måleresultatene kan sendes til pasientnettverk, sosiale nettverk eller medisinske eksperter ved private klinikker.

- Allerede har mange amerikanske selskaper etablert seg i dette markedet, sier Tennøe.  I rapporten peker rådet på at «maskinene er de nye ekspertene».

40 prosent vil dele - For eksempel kan IBMs superdatamaskin «Watson» diagnostisere resultatene og sette dem i sammenheng med andre resultater og siste nytt på forskningsfronten, sier Tennøe.

Rapporten viser at få deler sin helse og treningsinformasjon i dag.

PÅ BLÅ RESEPT: 
- Scenariet er ikke science fiction, men noe du allerede kan gjøre i dag. Stadig mer av legekontoret er nå mulig å få på mobilen, sier Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet.  Han ser gjerne for seg at man i framtiden vil kunne få apper «på blå resept». Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
PÅ BLÅ RESEPT: - Scenariet er ikke science fiction, men noe du allerede kan gjøre i dag. Stadig mer av legekontoret er nå mulig å få på mobilen, sier Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet. Han ser gjerne for seg at man i framtiden vil kunne få apper «på blå resept». Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

«11 prosent av de som bruker helserelaterte applikasjoner deler informasjonen med helsepersonell. Imidlertid sier 40 prosent at de kan tenke seg å gjøre det», står det i rapporten.

Dersom opplysningen bare lagres på mobilen, som for eksempel ved bruk av en skritt- eller kaloriteller, er personvernutfordringene små.

- Staten må ta grep - Men for å få mer avansert diagnostisk informasjon, som for eksempel ved mistanke om føflekk-kreft, vil det være nødvendig med andre aktører som kan analysere den. Dette kan være den norske offentlige helsetjenesten, men det kan også være kommersielle aktører i inn- og utlandet som tilbyr avanserte analyser, sier Tennøe.

I rapporten skriver han at helsetjenesten i Norge i dag ikke er klar for å ta i mot data fra mobil helseteknologi.

- Her bør regjeringen og staten ta grep, og se hvordan de kan integrere den nye teknologien, sier Tennøe.

MÅLER HJERTERYTME: I rapporten skriver Teknologirådet at amerikanske helsemyndigheter «nylig godkjente et deksel til smarttelefonen som måler hjerterytmen hver gang man tar i telefonen. Folk med hjerteproblemer kan dermed enkelt observere egen tilstand». Her er bilde av en app som nettopp måler hjertrytme. Faksimile.
MÅLER HJERTERYTME: I rapporten skriver Teknologirådet at amerikanske helsemyndigheter «nylig godkjente et deksel til smarttelefonen som måler hjerterytmen hver gang man tar i telefonen. Folk med hjerteproblemer kan dermed enkelt observere egen tilstand». Her er bilde av en app som nettopp måler hjertrytme. Faksimile. Vis mer
BLODSUKKER: Her er en app som måler blodsukker. Faksimile.
BLODSUKKER: Her er en app som måler blodsukker. Faksimile. Vis mer