Været:

Slik blir høstferie-været

Høstferien står for døra flere steder. Bare én landsdel slipper unna med oppholdsvær, og fra midten av uka ventes en endring i værbildet landet rundt.

FJELLET KALLER: Mange nordmenn velger å legge høstferien til fjellet. Foto: Mathilde Vikene/NTB
FJELLET KALLER: Mange nordmenn velger å legge høstferien til fjellet. Foto: Mathilde Vikene/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Særlig Østlandet ligger an til en god start på årets første høstferieuke.

Det opplyser meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk institutt etter en titt på prognosene.

Til tross for det hun overordnet beskriver som en lavtrykksperiode, vil Østlandet ligge skjermet med finvær fra neste helg, mens regnet skal dryppe over både Vest-, Sør- og Nord-Norge.

- Men utover i neste uke endres værbildet litt. Den endringen ser ut til å skulle gjelde hele landet, sier Valved til Dagbladet.

Agder, Oslo, Viken og Troms og Finnmark avvikler høstferien i uke 40. Resten av landets fylker holder an skolens fridager til uke 41.

Venter temperaturendring

Den ventede endringen er høsten som slår inn for alvor.

Hittil har høsten vært preget av høye temperaturer, særlig i Sør-Norge. Mandag ble det registrert opptil 23 grader helt opp i Møre og Romsdal og Trøndelag som følge av varm fønvind.

Fra midten av neste uke ser meteorologen en endring i luftmassene, som til nå har kommet sørfra. Etter skiftet ser de ut til å komme nordfra.

- Da vil det etter hvert bli kaldere, sier Valved.

Herfra ser det fremdeles ut til å bli nedbørspreget vær i vest og nord, mens Østlandet ser ut til å holde seg i le - riktignok med kaldere vind og lavere temperaturer.

Prognosene for Vest- og Østlandets største byer, Bergen og Oslo, viser at temperaturen mest sannsynlig vil synke ned mot seks grader.

I Nord-Norge kan temperaturene krype ned under frysepunktet.

- Her kan det faktisk komme snø i lavlandet litt ut i uka, sier Valved.

TAR SATS: Under en øvelse i St. James´ Park i London får en vakt i Kongens garde seg en overraskelse. Video: Youtube. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Værfenomen kan gi høyvann

Slår endringen i luftmassene til, blir det altså kaldere i hele landet fra neste uke.

Stormen Agnes, som er ventet å treffe Storbritannia førstkommende onsdag, kan også få konsekvenser for folk i kystnære områder.

Restene av stormen er ventet å bevege seg mot Norge fra torsdag. Kombinert med fredagens fullmåne, forklarer meteorologen, kan dette lavtrykket føre til høy vannstand langs deler av kysten.

- Det er ikke så ofte vi får slike vannstand-hendelser, så dette følger vi med på, sier Valved.

Det er foreløpig for tidlig å si hvor høy vannstanden vil komme til å bli.

- Men det er greit at folk får en «heads up» om å sjekke fortøyninger på båter og tenke over om de på andre måter er utsatt, slik at det ikke kommer så brått på, sier hun.

Onsdag har instituttet sendt ut farevarsler på gult nivå om høy vannstand for kyst- og fjordstrøk i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. Varslene gjelder for fredag kveld, og vannstanden er ventet å øke mellom fem og ti centimeter.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer