Slik blir Jernbanetorget

Norges største kollektivknutepunkt får en ansiktsløftning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I videografikken ovenfor kan du se hvordan resultatet skal bli.

-Jernbanetorget fremstår i dag som uoversiktlig og rotete. Tanken er at fremkommeligheten for trikk og buss skal bli lettere, sier Kjersti Salvesen Fahre, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen region øst.

Men oppussingen har også en estetisk begrunnelse.

-Når du kommer til Oslo som reisende, er Jernbanetorget det første du ser. Dessuten er det den ene enden av Norges hovedgate, Karl Johan. Den andre enden er slottet, sier Fahre.

Hver dag er rundt 150.000 reisende innom Jernbanetorget. Til sammenlikning er 50.000 reisende innom Gardermoen.

Oppgraderingen av Jernbanetorget i Oslo begynner i midten av mars. I september 2008 skal alle finne lettere frem i trafikkmylderet utenfor Østbanehallen. Prosjektet er beregnet til å koste 175 millioner kroner. 105 millioner er oslopakke 2-midler. Av disse er mesteparten hentet fra bompenger.

Utenfor Trafikanten blir det fire kjørefelt i stedet for sju. Fem trikkeholdeplasser reduseres til to. Selve torget skal dekkes av store granittheller i et usymmetrisk mønster, veibanen av lys betong. Der vil komme flere trær, benker og nye sykkelparkeringer.

-Det blir et betydelig løft for hele området. Trafikantene må regne med begrenset fremkommelighet i anleggsperioden, men alle busser og trikker skal gå og alle skal komme seg frem, lover prosjektleder i Statens vegvesen, Harald Rapp Nilsen.

Nygaten må i perioder stenge helt for trafikk. I de øvrige gatene blir det en del omlegginger.

I midten av mars begynner arbeidet med å legge midlertidige trikkespor i Kirkegaten og Kongens gate. Fra første mai blir disse tatt i bruk. Samtidig flyttes bussene til nye holdeplasser i Skippergaten og Dronningens gate.

FRED OLSENS GATE:Sju kjørefelt reduseres til fire foran Trafikanten.
BISKOP GUNNERUS GATE: Blir forskjønnet med trær.
NEDRE TORG: Skal få ett stort tre med benker rundt. På bakken blir det lagt store granittheller.