Slik blir julebordet et sexmareritt

Nordmenns fyll, vold og nakne hud spres på Internett.

ADVARER:  Ole Morten Knutsen som jobber i Datatilsynets nettsted slettmeg.no, advarer mot uomtenksom publisering av fyllevideoer på nettet. Foto: Øistein Norum Monsen
ADVARER: Ole Morten Knutsen som jobber i Datatilsynets nettsted slettmeg.no, advarer mot uomtenksom publisering av fyllevideoer på nettet. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søkeordene «julebord» og «julefest» genererte i går til sammen 644 treff på YouTube. Klippene som vises inneholder alt fra slåssing til overberusede nordmenn, som ikke klarer å holde seg på beina og personer som kliner i sofaen.

Felles for de fleste klippene er at de viser berusede nordmenn på julefest.

Og — de fleste er av det pinlige slaget. Bare i løpet av den siste uka er over 20 nye julebordsfilmer publisert på nettstedet. Og på flere diskusjons- og bildeforumer på nettet poster folk sine julebordshistorier og -bilder.

Vanlig Det er slett ikke alltid begge parter har samtykket. Flere brukere av forskjellige diskusjonsforumer forespør også bilder av folk som har sex eller er avkledd på julebord. Slik blir høyst private bilder som er tatt i beruset tilstand spredt for alle vinder.

Frode Thuen, psykolog og professor ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, sier at det at julebordsskandalene nå havner på Internett på en-to-tre gjør fallhøyden for berusede ansatte enda større.

I BADEKARET: To gutter blir tatt på fersken i badekaret. Foto: Privat/Youtube
I BADEKARET: To gutter blir tatt på fersken i badekaret. Foto: Privat/Youtube Vis mer

— Nå kan de som har vært vitne til hendelser bringe dem videre, og det kan raskt slå tilbake. Jeg har inntrykk av at dette er vanlig, sier Thuen til Dagbladet.

Den erfarne psykologen tror det finnes de som bruker julebordssex bevisst. Det kan være både sjefer og vanlige ansatte.

Utnytter — Det kan være enten for å utnytte sin posisjon, altså sjefer som ligger med ansatte, eller for å skape posisjon — ansatte som ligger med sjefen for å stige i anseelse, sier Thuen. Han mener det er sjefen som må ta ansvar for å signalisere for de ansatte hva som er en fornuftig alkoholbruk.

— Det gjelder å ha en organisasjonskultur som setter grenser. Det må ledelsen se på — alkoholbruken på arbeidsplassen kan reguleres. Utroskap på jobben kan ødelegge både på lang og kort sikt. I tillegg til det jobbsex kan gjøre med et forhold, kan det ødelegge forholdet både til kolleger og ledere, sier Thuen.

Dagbladet har vært i kontakt med flere firmaer som har fått julebordsvideoer publisert på YouTube uten å vite det. Flere videoer ble raskt fjernet fra nettet etter at Dagbladet tok kontakt.

Samtykke Og i ett tilfelle utløste publiseringen at det, ifølge ansvarlig i firmaet, gikk «ei kule varmt» da det aktuelle firmaet ikke hadde den fjerneste anelse om at julebordet var kringkastet på nett.

RÅKLINER: En mann og en kvinne kliner - og blir filma. Foto: Privat/Youtube
RÅKLINER: En mann og en kvinne kliner - og blir filma. Foto: Privat/Youtube Vis mer

— Her er det lover og regler som gjelder. Dersom bildet er tatt i en privat setting må man ha samtykke av personen som er avbildet, sier Ole Morten Knutsen, som jobber i Datatilsynets nettsted slettmeg.no.

Han understreker at nettopp julebord er en privat setting der folk føler seg trygge.

— Når det gjelder publisering av bilder og video på nett, så brytes loven ganske ofte, sier Knutsen.

Fengsel Og bryter man loven med å publisere bilder av personer, kan man straffes med bøter og fengsel opptil tre måneder.

Han råder julebordsgjengere med saftige foto- videoopptak til heller å vise fram materialet i en privat setting. Så langt har ikke Knutsen og slettmeg.no opplevd at julebord har vært et problem.

ADVARER: - Her er det lover og regler som gjelder. Dersom bildet er tatt i en privat setting må man ha samtykke av personen som er avbildet, sier Ole Morten Knutsen som jobber i Datatilsynets nettsted Slettmeg.no. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
ADVARER: - Her er det lover og regler som gjelder. Dersom bildet er tatt i en privat setting må man ha samtykke av personen som er avbildet, sier Ole Morten Knutsen som jobber i Datatilsynets nettsted Slettmeg.no. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

— Jeg regner med at det også dukker opp i løpet av kort tid, sier Knutsen.

Har du først begått tabben det er å publisere et kompromitterende bilde av en kollega fra julebordet, er første bud å slette filmen eller bildet så fort som mulig.

Fersket Deretter må man si ifra til den berørte vennen eller kollegaen.

En mannlig ansatt (41) i en Notodden-bedrift  fikk i fjor sparken etter at han hadde sex med en kollega (18) under julebordet.
De to involverte ble fersket idet de hadde sex — og dermed brøt de selskapets interne regler.

Ifølge NRK hadde bedriften klare retningslinjer som forbød sex mellom de ansatte.

SKEPTISK: Frode Thuen, professor i psykologi og forsker ved Universitetet i Bergen, advarer mot at julebordvideoer kan havne på nett. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
SKEPTISK: Frode Thuen, professor i psykologi og forsker ved Universitetet i Bergen, advarer mot at julebordvideoer kan havne på nett. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer

Mannen krevde at oppsigelsen ble erkjent usaklig. Han mente seg dopet ned på GHB og påberopte seg hukommelsestap for store deler av kvelden — men tapte i retten da saken kom opp i september i fjor.

Toppløs — YouTube har et eget skjema som du må fylle ut og da tar det cirka ei uke før videoen er fjernet, sier Ole Morten Knutsen til Dagbladet.

I helga publiserte komiker Odd-Magnus Williamson fra «Torsdag kveld fra Nydalen» toppløsbilder av kollega Sigrid Bonde Tusvik fra et rakfisklag. Saken dukket opp dagen etter på VG.no. Williamson hadde Tusviks tillatelse til å tvitre bildet ut i offentligheten.

Hun har likevel et godt råd inn i julebordssesongen.

— Vær obs på at man ikke har dømmekraft etter to shot akevitt. Da hadde ikke dette skjedd for min del, sier Tusvik.

VORSPIEL: To jenter varmer opp til julebordet med drinker, dansing - og mobilvideofilming. Foto: Privat/Youtube
VORSPIEL: To jenter varmer opp til julebordet med drinker, dansing - og mobilvideofilming. Foto: Privat/Youtube Vis mer
TOPPLØS PÅ NETT: Sigrid Bonde Tusvik.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
TOPPLØS PÅ NETT: Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer