Espen Nakstad:

Slik blir julefeiringen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier han håper det kan bli en nokså normal julefeiring i de tusen hjem.

Espen Nakstad forteller om hvordan jula blir i år. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det som er sikkert er at det å feire jul med dem man vanligvis bor sammen med, det går helt fint, betrygger Nakstad.

Han sier han også håper og tror at det er mulig å invitere andre, som for eksempel besteforeldre hjem til jul.

- Men det er ikke sikkert. Hvis vi skulle være så uheldige å få veldig mye mer smitte i Norge, kan det hende at det å reise i store juleselskaper ikke er veldig lurt.

Vet mer i desember

Han sier det vil være lettere å si noe mer konkret om hvordan julefeiringen kan foregå, når vi nærmer oss midten av desember.

- Da håper vi jo at smittetallene har gått mye ned, og at vi kan begynne å leve mer normalt igjen.

REGJERINGEN: Helseminister Bent Høie iverksetter tiltak nå, i håp om en mest mulig normal julefeiring. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen. Vis mer

Han anbefaler derfor alle å se an hvilken situasjon Norge er i på denne tiden, før man legger omfattende planer for jula.

- Går smittetallene ned og vi kan leve mer normalt, kan man også ha en mer normal jul, og besøke andre enn bare dem man bor sammen med til vanlig, sier Nakstad.

R-tallet må ned

Han forteller at Norge fortsatt har et lavere smittetall enn mange andre land, og at han håper smittetallene går ned fra neste uke.

- Vi håper det, men vi er helt avhengig av at folk følger tiltakene. Klarer vi det, så vil vi nok se at det flate ut og begynner å gå nedover etter hvert.

FHI skrev i sin rapport onsdag at R-tallet i Norge er over 1, og anslås å ligge på 1,4. Det betyr at én smittet smitter mer enn én person. Derfor er det svært viktig å få R-tallet ned til under 1, forklarer Nakstad.

- Jeg tror vi må innse at vi kommer til å ha smitteverntiltak til langt utpå sommeren neste år, kanskje lenger, sa Erna Solberg under markeringen av 100-års jubileet for Stortingets presselosje torsdag kveld. Vis mer

I Norge har andelen av de som tester positive økt den siste tiden.

- Det betyr at det er en reell økning, sier Nakstad.

Det er også årsaken til at R-tallet i Norge nå er såpass høyt, forteller han.

Forskjellen på et R-tall på for eksempel 1,2 eller 1,3 og 1,4 er veldig stor, sier Nakstad.

Blant annet i Bergen har R-tallet ligget skyhøy den siste tiden og er anslått til å ligge på rundt 1,6.

- Det betyr at om det er tusen personer smittet i Bergen, og R-tallet ligger på 1,6 for alle de tusen personene, så betyr det at etter fire uker, så er det 16 000 smittede, og etter ytterligere fire uker kan det være 300 000 smittede, sånn matematisk sett, sier han og legger til:

- Det viser hvor fort denne kurven stiger. Kurven svinger oppover, når tallet er så høyt. Smitten stiger raskere og raskere. Derfor er det så viktig å få tallet under 1 igjen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer