Jule- og nyttårsværet

Slik blir juleværet: Vått, grått og mildt

Stiv kuling og snøvær kan ramme juletrafikken i fjellet mellom øst og vest. Romjula vil få store nedbørsmengder, og meteorologene varsler mulighet for storm.

VÅTT: Det blir en våt og grå jul i hele landet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VÅTT: Det blir en våt og grå jul i hele landet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ifølge værvarselet fra Storm Geo er det ikke mange kalde vinterdager i vente i årets to siste uker, men lavtrykkene kommer til å rulle innover landet som perler på ei snor. Særlig i Sør-Norge blir det vått, grått og mildt.

- Det er ikke akkurat noen sprengkulde i vente, sier Magnus Ovhed, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Mildere enn normalt

Ifølge Cecilie Villanger, meteorolog ved Storm Geo, er det et høytrykk i Europa som styrer det «dårlige» juleværet til oss i nord.

- De milde luftmassene blir skyflet nordover helt til Nordkapp. Det gjør at nedbøren stort sett kommer som sludd og regn, og at en del av snøen som ligger nå vil smelte, sier Villanger.

Både Villanger og Ovhed sier at hele Norge vil få svært skiftende vær i årets siste to uker, med noe mildere temperaturer enn vanlig.

- Det blir vått og mildt, og ingen utsikter til finvær, sier Villanger.

Vintersolverv

Torsdag dag blir det sludd og snøbyger i stort sett hele Nord-Norge. Det meste av nedbøren kommer langs kysten, lenger øst vil været avta. Vinden vil være litt svakere enn tidligere i uka, men det er fremdeles meldt kuling langs kysten.

Sør-Norge får disig vær med regn og yr, utover dagen kommer nedbøren som sluddbyger. I indre og høyereliggende strøk vil nedbøren komme som snø.

Best vær får Østlandet, som for det meste ligger i le og får oppholdsvær.

Langs kysten blir det vest- og sørvestlig kuling fra Stad og nordover, men vinden vil avta utover kvelden. Sør for Stad blir det økende kuling fra nordvest.

Vestlandet får mest nedbør, sannsynligvis mellom 50 og 60 millimeter. Den kommer som regn og sludd, og mest vil komme i ytre og midtre strøk.

Fredag

Lille lillejulaften synker temperaturene noe. Ifølge meteorologene blir det nordvestlig stiv kuling fra sør til nord, og nedbøren vil stort sett falle som snø i hele landet.

Men juletrafikken kan få problemer.

- Vestlige fjellområder i Sør-Norge vil få vind opp i liten til stiv kuling og snø, så det kan oppstå problemer for julefarten mellom øst og vest, sier Villanger.

Utover fredagen vil bygeaktiviteten avta.

Igjen er det Sør- og Østlandet som får best vær, med perioder med sol.

Troms og Vest-Finnmark vil få de største nedbørsmengdene, der er det ventet mellom 30 og 40 millimeter. Langs kysten kommer nedbøren som sludd.

Nordland, Nordvestlandet og Trøndelag vil få mellom 20 og 30 millimeter regn.

Lille julaften

- I den grad noe av snøen la seg på fredag, vil det meste smelte bort på lørdag. Da blir det mildvær igjen, sier Villanger.

Årsaken til værskiftet er et lavtrykk som kommer inn fra Norskehavet, som drar med seg milde luftmasser nordover.

Dette betyr at nedbøren som kommer som snø om morgenen i Sør-Norge, fort vil gå over til regn opp til 600 til 700 meter. I Trøndelag blir det regn langs kysten, mens i det vil veksle mellom sludd- og snøbyger langs kysten i Nord-Norge.

I tillegg er det også ventet sterk vind. Lørdag kveld kan det blåse opp til storm mellom Salten og Stad.

I Trøndelag er det ventet sørøstlig kuling, mens kulingen kommer fra sørvest sør for Stad.

Julaften

Søndag roer været seg noe. Det blir rolige vindforhold over hele landet, og en mulig pause mellom lavtrykkene.

Noe nedbør vil det likevel komme. Nord-Norge vil få snøbyger, men de vil komme som sludd langs kysten. Trøndelag vil få sludd- og snøbyger, og sør for Stad kommer nedbøren som regn langs hele kysten. I tillegg er det ventet enkelte sludd- og regnbyger på Vestlandet.

- Været blir best på Sør- og Østlandet. Der blir det opphold og trolig en del sol midt på dagen, sier Villanger.

Romjula

Ifølge Villanger vil lavtrykkene fortsette å rulle inn fra sørvest, noe som opprettholder et mildt og vått vær i hele Sør-Norge.

- Ingen slipper unna, i romjula blir det regnvær til alle, sier Villanger.

Hun forklarer at temperaturene vil stige, også nordover i landet. Kanskje med unntak av Troms og Finnmark.

Landsdelen som vil få mest nedbør er derimot Vestlandet. Der kan det utvikle seg kraftige lavtrykk med store nedbørsmengder i romjula.

Det samme lavtrykket kan også føre til storm i Midt-Norge og i Sør-Norge.

Men det ser ikke ut til å bli ekstremvær, ifølge statsmeteorolog Ovhed.

- Sånn som prognosene ser ut nå blir det ikke ekstremvær. Men det er mye aktivitet, og værvarslet kan for endre seg, sier Ovhed.

Ifølge Ovhed vil det bli varmere temperaturer i hele Norge.

- Men aller lengst nord tror vi at temperaturen vil holde seg under null, sier Ovhed.

Nyttårsaften

Lavtrykket fra romjula vil trolig bli værende helt fram til nyttårsaften.

- Trolig blir det perioder med kuling, men det er også muligheter for storm. Hvor den vil treffe og om den i det hele tatt kommer til å utvikle seg er derimot noe usikkert, sier Villanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer