Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juleværet

Slik blir juleværet

Har du fortsatt håp om at snøen skal komme tidsnok til julaften? Da kan du trolig gi opp først som sist.

JULEVÆRET: Bildet viser prognosene for snødybde kl 07.00 24.desember. Store deler av landet får snø, selv om det mange steder er snakk om ganske små mengder. Kart: Senorge.no.
JULEVÆRET: Bildet viser prognosene for snødybde kl 07.00 24.desember. Store deler av landet får snø, selv om det mange steder er snakk om ganske små mengder. Kart: Senorge.no. Vis mer

Hvitkledde grantrær, rødkinnede barn, og lyden av vintersko som knaser mot tørr snø.

For noen blir det ikke jul uten snø.

Nå - en liten uke før julaften - knuser meteorologene drømmen om hvit jul for de aller fleste som fortsatt håper.

- Det kan komme en del nedbør de nærmeste dagene i mesteparten av landet, men det blir også litt mildluft fra sør, så hvis man ikke har snø fra før er det ganske liten sjanse for at man får et hvitt dekke, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det samme viser snøprognosene som meteorologene lager i samarbeid med NVE, på nettsida senorge.no.

- Garantert hvit jul

Hans kollega, meteorolog Charalampos Sarchosidis, har derimot en gladmelding til de som drømmer om hvit jul og bor i Troms og Finnmark.

- I Troms og Finnmark blir det garantert hvit jul. Selv om det blir mildere temperaturer på selve julaften er ikke det nok til at snøen som alt har kommet smelter, forteller Sarchosidis.

- Glem hvit jul

For resten av landet er derimot drømmen om hvit jul liten, ifølge meteorologene.

- Prognosene viser at de som bor på kysten fra Sørlandet og helt opptil Bodø kan glemme hvit jul, sier Sarchosidis til Dagbladet.

Det samme gjelder for hovedstaden.

- Det er fortsatt et stykke fram i tid, men på julaften er det meldt plussgrader og det er sjanse for nedbør i Oslo, fortsetter han.

Likevel forteller meteorologen at en kan trekke opp mot Frognerseteren på julaften for å finne temperaturer rundt 0 grader.

Han påpeker også at de som bor i indre strøk fortsatt har mulighet for å få hvit jul.

- Det vil mest sannsynlig ikke komme noen ny snø før jul, men for eksempel Lillehammer vil ha snø på bakken på julaften.

FNYSER: 30 000 mennesker er bedt om å holde seg hjemme, som følge av ekstremværet i Narvik. Da Dagbladets reporter skulle få tak i bilder av været, endte han opp med noe helt annet. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Og det er heller ikke endring å spore dersom man ser prognosene ti dager fram i tid.

- Slik jeg ser det nå er det ikke ventet store endringer i romjula heller. Prognosene viser at det ikke vil komme noen kuldeperiode eller noen særlig vinterkulde med det første, forteller Sarchosidis.

Han oppfordrer derimot folk til å trekke opp i høyden om du ønsker deg en hvit jul.

GRØNN JUL: Det ser ikke ut til å bli hvit jul i Oslo i år, og det ble det heller ikke i 2015, da dette bildet ble tatt. Da var det grønt på Østlandet, men på denne turstien ved Lillomarka i Oslo sørget en pyntet julebusk for et snev av julestemning til turgåere 2.juledag likevel.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
GRØNN JUL: Det ser ikke ut til å bli hvit jul i Oslo i år, og det ble det heller ikke i 2015, da dette bildet ble tatt. Da var det grønt på Østlandet, men på denne turstien ved Lillomarka i Oslo sørget en pyntet julebusk for et snev av julestemning til turgåere 2.juledag likevel. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

Uklart

Når det gjelder gradestokken tyder også de foreløpige prognosene på at temperaturene vil holde seg på plussida framover.

- Det er snakk om plussgrader langs hele kysten fra Østlandet til Nordland. Varmest blir det i Bergen hvor det er meldt 12 plussgrader fredag, forteller Sarchosidis.

Årsaken til plussgradene er varm vind som blir blåst nordover fra et uvanlig varmt Sør-Europa.

Meteorologene påpeker imidlertid at temperaturene fortsatt er ganske usikre, da det kommer mild luft fra sør mot midten av uka, og forflytter seg oppover landet.

Likevel må du trolig gi opp drømmen om hvit jul først som sist.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media