Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været i sommer

Slik blir juli-været

Syden-været har vendt hjem igjen og ser ikke ut til å komme på besøk til Norge med det første. Sommerens værtips: Sjekk værmeldinga før du skal ut på tur!

VARIERT VÆR: Mange lavtrykk kommer inn fra vest i starten av juli, men noen i Norge kan få fint vær. Animasjon/bilder: yr.no / NTB Scanpix Vis mer

Sommeren i år har startet med et pang. I juni har det vært opp mot 30 grader i flere dager på rad mange steder i landet. Det har vært gode muligheter for å oppleve Syden-liknende tilstander her hjemme.

Som kjent er det ventet at mange ferierer hjemme i Norge i år og derfor er det knyttet stor spenning til hvordan temperaturen vil være i tiden som kommer.

Til Dagbladet sier klimaforsker, Eirik W. Kolstad, at vi har kjøligere forhold i vente sammenliknet med juni.

- Juni var jo veldig varm. Vi vil få normale variasjoner i juli. Sånn som det ser ut nå vil juli bli kaldere på landsbasis de to første ukene. De to siste ukene vil noe av varmen komme tilbake og kompensere for kjøligere forhold. Totalt sett kommer vi i null. Altså en normal juli måned gjennomsnittlig, estimerer han.

Kolstad understreker hva som menes med «normal».

Når vi bruker ordet normal så tenker vi ikke på året 2018. Den sommeren var ekstremt unormal. Det er viktig å få fram at vi ikke har det året som utgangspunkt.

I et prosjekt kalt «Seasonal Forecast Engine» for NORCE og Bjerknessenteret, lager Kolstad og hans kolleger prognose basert på flere hundre varsler. Med dette kan de anslå sannsynlighet på hvordan været vil se ut i en periode fram i tid. Tv2 og VG har tidligere omtalt Kolstads prognosemodell.

- Jeg må legge til at dette bare er en sannsynlighet. Det fungerer ikke som dag til dag-varsel som kanskje folk flest er vant med. Dette gjøres i utgangspunktet for større bedrifter som er med vant med slike prognoser. For eksempel store kraftverk, sier han.

NASA ADVARTE: Allerede 27. april advarte USAs romforskningsorganisasjon NASA om brannene i Sibir, og la ut dette satellittbildet. Video: NASA Vis mer

Norsk sommer

Kolstad får støtte fra meteorolog Beate Tveita i StormGeo.

- Det blir ikke de samme lange periodene med varme ser det ut til. Det vil være veldig skiftende, sier hun til Dagbladet.

Tveita forteller videre at vi har en klassisk norsk sommer i vente i juli sånn som det ser ut nå.

- Det er ganske normalt med skiftende av og på vær her i nord. Jeg tenker at folk må planlegge nøyere og kanskje sjekke værmeldinga litt oftere i juli når de reiser rundt og ferierer.

Meteorologisk institutt forteller at det ikke er noen byer som skiller seg veldig ut positivt.

- Østlandet vil nok ha de beste temperaturene den kommende uka, men det vil være nedbør der også, forteller meteorolog Magni Svanevik i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Nord-Norge vil jeg si skiller seg ut i negativ forstand. Det er ventet mye nedbør de første dagene i juli, men dette vil ikke vare altfor lenge. Til sammenlikning vil det være motsatt i Sør-Norge. Først opphold, også noe nedbør.

Meteorolog, Magnus Ovehed, har et klart råd til alle sammen når Dagbladet snakker med han torsdag.

- Kom deg ut og nyt været når det først blir varmt. Ikke vent for lenge for det vil variere veldig.

Syden vender hjem

Mens det har vært Syden-tilstander her hjemme, har det imidlertid vært noe kjøligere sør i Europa i deler av juni. Nå virker det som om det er i ferd med å snu.

- Det ser ut som det skal være varmere i Sør-Europa, sier Kolstad

Hva er årsaken til at det har vært kaldere der enn her i deler av juni?

- For det første kan det ikke være like varmt alle steder. Hvis vi får inn mye lavtrykk fra havet så blir det gjerne kjøligere her. Da vil det være varmere i Sør-Europa. Det henger ofte sammen. Lavtrykket må gå et sted og ofte går det dessverre mot oss. I juni hadde vi et høytrykk liggende over oss og derfor var det noe kjøligere nedover i Europa.

Beate Tveita er enig med Kolstad.

- De siste dagene har det vært varmt i Sørvest og Sør-Øst Europa. Men det er ikke noe tvil om at det har vært av og på der også. Lavtrykk og høytrykk har alt og si. I øyeblikket ligger det et lavtrykk over Skandinavia nå. Derfor vil vi også merke en kaldere vind de neste dagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!