Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir kampen om milliardene

I dag starter dragkampene om neste års statsbudsjett. Det blir Erna og Siv mot røkla, og en knokkelkamp om milliardene som trengs for å innfri valgløfter

REGJERING PÅ PRØVE: Arbeidet med å lage et helt eget, blåblått statsbudsjett starter i dag. Nå skal valgløftene innfris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
REGJERING PÅ PRØVE: Arbeidet med å lage et helt eget, blåblått statsbudsjett starter i dag. Nå skal valgløftene innfris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kan bli gråt og tenners gnissel. Noen er dømt til å tape, sier en kilde med kjennskap til budsjettprosessen.

Solberg-regjeringen møtes i dag for tredagers budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Forventningene i regjeringspartiene og blant deres velgere er høye. Mens inneværende års statsbudsjett i stor grad bygde på de rødgrønnes statsbudsjett, må de blåblå nå gjøre jobben selv. De kan ikke lenger skylde på de rødgrønne for alt de ikke har penger til.

Her er noen av Erna og Sivs løfter: • Skatteletter på inntekt og formue, og fjerning av arveavgift • Bedre skolegang for barnevernsbarn • Diagnosesentre for kreft • Fritt behandlingsvalg innen rus og psykiatri • Kamp mot vold mot kvinner • Etter- og videreutdanning av lærere. • Mer vei, mindre bompenger • Bedre vedlikehold av vei og bane • Kollektivsatsing • Mer til miljøteknologi • Forsterket klimaforlik • Flere fengselsplasser, lukkede asylmottak Løftet om skatteletter står opp imot løftene om alt som skal finansieres og ordnes med ny regjering.
 
Barberte ønskelister I alle departementene og på statsministerens kontor, har det vært jobbet på spreng i forkant. I januar sendte departementene fyldige ønskelister til finansdepartementet. Når statsrådene i dag benker seg rundt bordet, vil de være utstyrt med to permer fra finansdepartementet, den ene om det makroøkonomiske overblikket over norsk økonomi, det andre om skatteopplegget. Når finansminister Siv Jensen legger fram forslag til det økonomiske opplegget, vil de fleste forstå at det blir mye mindre til deres felt enn de har bedt om.  

Statsrådene vil slåss som løver for sine budsjettposter, men Siv Jensen med støtte fra statsminister Erna Solberg, vil måtte si nei til mye. Regjeringen har forsikret at de vil følge handlingsregelen for oljepengebruk. Frp-leder Jensen, som i opposisjon har hatt flust med oljepenger til Frp´s formål, må nå holde igjen. Dersom det brukes for mye, kan det bety økt rente, som igjen vil trekke kapital til Norge, øke kronekursen og ramme eksportbedriftene.

Partnernes krav Venstre og KrF har tydelige krav til Høyre/Frp-regjeringens første statsbudsjett dersom de skal sikre flertall for det i Stortinget.

— Dette budsjettet blir svenneprøven for regjeringen, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

— Vi forventer at regjeringen følger opp samarbeidsavtalen. Det betyr satsing på lærere og forskning, mer til fattigdomsbekjempelse, og tiltak som sikrer at vi innfrir klimaforliket. Det betyr mer til kollektivtrafikk og et grønt skatteskifte, sier Venstres nestleder Terje Breivik.

Partiet for gitt at regjeringen er måteholden med oljepengebruken, og ønsker ikke skattelettelser for enhver pris. Også KrF forventer krafttak mot barnefattigdom og sosial utstøting. Partiet vil øke engangsstøtten ved fødsel og adopsjon, og som Venstre forventer de et skifte til miljøvennlige skatter. 

Først på budsjettkonferansen i august blir de endelige rammene for budsjettet banket.