Slik blir klimaet i Norge

Finnmark blir fem grader varmere, mens snøen forsvinner fra lavlandet.

BLØTT: Bergenserne og byens tidligere ordfører Herman Friele kan vente seg mer regn framover, ifølge rapporten Klima i Norge 2100. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet
BLØTT: Bergenserne og byens tidligere ordfører Herman Friele kan vente seg mer regn framover, ifølge rapporten Klima i Norge 2100. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag legger norske forskere fram rapporten Klima i Norge, som skal legge grunnlaget for klimatilpasning her til lands. Forskerne slår fast enda mer dramatiske klimakonsekvenser i løpet av dette århundret enn det som tidligere har vært spådd.

Se rapporten her.

Det vil bli varmere i alle landsdeler til alle årstider, og den årlige middeltemperaturen i Norge forventes å øke med 2,3 til 4,6 grader.

Størst temperaturøkning forventes i vinterhalvåret, og temperaturen øker mest i Nord-Norge. På  Finnmarksvidda kan vintertemperaturene øke med mellom fem og sju grader om vinteren. — En økning i snittemperaturen på fire grader er ganske mye, sier klimaforsker Helge Drange ved Bjerknessenteret i Bergen.

Bjerknessenteret står bak den offentlige utredningen sammen med Meteorologisk institutt, Nansensenteret, Havforskningsinstituttet ogNVE.

— Må bygges porter Sjøisen i Arktis - ved årsminimum om høsten — har minket med cirka 30 prosent de siste 30 årene. Som følge av varmen vil nedsmeltingen fortsette, og i framtida vil havet stige. I løpet av hundre år kan det stige med så mye som 70 centimeter langs kysten av Sør- og Vestlandet, rundt 60 centimeter i Nord-Norge og cirka 40 centimeter innerst i Oslo- og Trondheimsfjorden, skriver forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer