Slik blir klimakatastrofen i Europa: Eksplosjon av flom, brann og tørke

- Det vil bli store endringer i hverdagen vår, og det er viktig at vi begynner å planlegge.

VIL BLI VANLIGERE: Flom, som her i Kværnerbyen i Oslo, vil bli et langt vanligere syn i Norge i årene som kommer, ifølge den nye rapporten «Multi-hazard assessment in Europe under climate change».
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VIL BLI VANLIGERE: Flom, som her i Kværnerbyen i Oslo, vil bli et langt vanligere syn i Norge i årene som kommer, ifølge den nye rapporten «Multi-hazard assessment in Europe under climate change». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny forskningsrapport kaster dystre spådommer for klimaet i Europa i tiårene som kommer. «Multi-hazard assessment in Europe under climate change» heter rapporten og her spås forekomsten av - og styrken på -naturkatastrofer som flom, skogbrann og tørke i Europa de neste 70 årene. 

Sør-Europa er den største taperen: Rapporten slår fast at land som Portugal og Spania vil oppleve en så markant oppgang i ekstremvær at det ifølge forsker Bjørn Samset vil påvirke landenes økonomi betydelig.

- Sør- og Vest-Europa får det verst i tiårene som kommer. De får en blanding av hetebølger og oversvømmelser i kystnære strøk. Der kan klimaproblemene bli så store at det vil påvirke hele Europa ettersom matproduksjon kan bli svært vanskelig i de landene. Det vil også påvirke økonomien, hevder Samset.

Hundreårsflom - oftere Sør-Europa vil i 2080 oppleve både hetebølger og tørke hvert år, hevder rapporten. Hetebølger forskerne omtaler som «hundreårshetebølger» inntreffer med 70 prosent sannsynlighet Sør-Europa hvert enkelt år, slår den fast. «Hundreårstørker» kan forventes å inntreffe årlig med omtrent 60 prosent sikkerhet. Det skal også forventes langt flere skogbranner, flommer og vindstormer i land som Spania og Portugal i 2080. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer