Slik blir kontant-støtten

Kontantstøtteavtalen er omsider klar - men ta ikke pengene for gitt riktig ennå. Mange praktiske problemer gjenstår, og det er mange brikker som skal falle på plass før ordningen kan settes i verk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skatteloven må endres før støtten blir garantert skattefri. Likningsloven må endres hvis fradraget for barnepass er avklart. Og svært mye skal klaffe for trygdeetaten, kommunene og barnehagene dersom du i desember skal få fem måneders etterbetalt kontantstøtte for ditt barn.

Det er Ap's utrettelige kontantstøttemotstander Grethe Fossum som advarer.

Hun tviler fortsatt på om alt vil fungere som forutsatt i desember. Skattedirektoratet mener det må en lovendring til i både skatteloven og likningsloven. For at det skal skje må regjeringen legge fram to lovforslag, som så skal behandles i Stortinget.
Fossum tviler på om det blir mulig i løpet av året.

65 må ansettes

Dessuten må Rikstrygdeverket som skal utbetale kontantstøtten lære opp folk som skal kontrollere søknadene om kontantstøtte. Kommunene må skaffe seg oversikt over hvilke foreldre som har barn i private barnehager. Det har de ikke i dag.

Trygdeverket skal ansette 65 personer til å ta seg av arbeidet. Nye datasystemer skal etableres.
Foreldrene skal også kunne velge en blanding av kontantstøtte og barnehageplass. Klarer barnehagene å tilpasse seg foreldrenes ønsker?

- Jeg er svært usikker på om alt dette vil kunne være på plass om få måneder, sier Fossum.

Dette er avtalen

Uansett står et flertall i Stortinget nå bak følgende:

  • Fra 1. august skal kontantstøtten gjelde for ettåringer og for barn som fyller to år i løpet av høsten.
  • Fra januar vil ordningen gjelde for alle ett- og toåringer, med mindre Stortinget vedtar å utsette toåringene.
  • De som ikke benytter seg av kommunal barnehage eller privat barnehage med statstilskudd vil få 3000 kroner per måned. Selv om utbetalingen kommer først i desember, vil de få etterbetalt fra august.
  • Har du barnet åtte timer i uka (eller en dag) i barnehage, vil du få 2400 kroner måneden. Har du barnet 9- 16 timer (eller to dager) får du 1800 kroner måneden, 17- 24 timer (eller opp til tre dager) gir 1200 kroner, 25 til 32 timer gir 600 kroner. Har du barnet mer enn 32 timer i barnehage får du ingen kontantstøtte. Denne femdelingen gjelder fra 1. august 1999.
  • Kan du vise til dokumenterte utgifter til pass og stell av barn kan du trekke av inntil 25000 kroner for ett barn og 30000 kroner for to eller flere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer