Slik blir laksenæringen kvitt stor hodepine

Tror laksen blir immun mot lus.

SNART IMMUN MOT LUS? Ledelsen i avlsselskapet AquaGen tror atlantisk laks vil bli luseresistent innen 2030. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
SNART IMMUN MOT LUS? Ledelsen i avlsselskapet AquaGen tror atlantisk laks vil bli luseresistent innen 2030. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

(Finansavisen): Lus er en av laksesektorens store hodepiner, og oppdrettere bruker store ressurser for å bli kvitt den.

For eksempel varslet Mowi (tidligere Marine Harvest) senest i dag sin intensjon om å investere flere milliarder kroner i en merd som kan senkes ned på dypt vann - hvis selskapet får konsesjon.

Resistent i 2030?

På North Atlantic Seafood Forum tidligere i år kunne AquaGen-sjef Nina Santi, ifølge Teknisk Ukeblad, faktisk fortelle at luseresistent laks er mulig - innen 2030.

Finansdirektør Roger Oddebug bekrefter overfor Finansavisen at selskapet står inne for spådommen.

Han viser til at norsk oppdrettsnæring bruker atlantisk laks i sin produksjon.

I Chile brukes både atlantisk laks og stillehavslaks, selv om landet produserer vesentlig mer atlantisk laks enn stillehavslaks.

- Stillehavslaksen er naturlig resistent mot lus. Det er ingen juridisk mulighet for å bruke denne arten i norsk oppdrettsnæring, men det kan finnes egenskaper ved denne som er relevante for avlsarbeid på andre arter, sier Oddebug til avisen.

Selger rogn

AquaGen eier og forvalter det selskapet hevder er verdens mest foredlede avlsmateriale på atlantisk laks og regnbueørret, og produserer rogn som selges til store norske og skotske oppdrettere og deres egen produksjon av smolt og matfisk.

Mowi, som trolig er blant kundene, var blant selgerne da tyske EW Group overtok AquaGen i 2013.

AquaGen har ifølge Finansavisen også et avlsprogram for rognkjeks i samarbeid med Namdal Rensefisk. Rognkjeksen «beiter» lus av laksen og bidrar med det til mindre lus innen oppdrett.

- Avl tar lang tid, og selv om vi er sikre på retningen, vil vi trenge rensefisk i mange år ennå, svarer Oddebug på avisens spørsmål om hvorfor selskapet driver med dette selv om de altså tror at norsk laks blir luseresistent på sikt.

I 2018 tjente AquaGen 209,6 millioner av en omsetning på 513,1 millioner kroner. Det var mer enn resultatet i de to foregående årene sammenlagt.

Utløser prisfall?

Lakseoppdrett i sjø er i dag strengt regulert med et regime av statlige konsesjoner.

Antallet konsesjoner, og dermed mengden laks som tillates produsert i norske fjorder, avhenger av hvor flinke oppdretterne er til å forhindre lus.

Hva som vil skje med lakseprisene den dagen atlantisk laks er resistent, luseproblemet løst, og produksjonen i sjø presumptivt kan økes kraftig, vil Oddebug ifølge Finansavisen ikke spekulere i.

Andre økonominyheter:
Prinsesse Märtha Louise selger Bloksberg
Skattemeldingen: Pass deg for dobbel skatt på aksjer