Peter Madsen:

Slik blir Madsens framtid i fengselet

Livstidsdømte Peter Madsen kan forvente en rekke innstramminger i etter tirsdagens fluktforsøk.

TATT: Danske Peter Madsen skal ha forsøkt å rømme fra fengselet, hvor han soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall. Foto: Byrd/ Steven Knap Vis mer
Publisert

Tirsdag formiddag rømte Peter Madsen (49), som er dømt til livstid for det brutale drapet på journalisten Kim Wall, fra fengselet i Albertslund utenfor København.

Madsen tilbrakte rundt fem minutter i frihet, før han ble pågrepet igjen. Siden han allerede er dømt til livstid i fengsel, er det ventet at den danske kriminalomsorgen vil finne andre måter å straffe fluktforsøket på.

Onsdag ble det klart at Madsen varetektsfengsles i 14 dager etter hendelsen.

Begrenset med friheter

- Det vil framover være et langt høyere sikkerhetsnivå rundt Peter Madsen, sier advokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Madsen vil ha begrenset med friheter, som samvær med andre innsatte, muligheten til å lage mat i fengselets kjøkken og besøk på henholdsvis verksted og bibliotek, hvor han skal ha foretrukket å oppholde seg med jevne mellomrom.

- Samtidig kan rømningsforsøket ha innflytelse på når han kan søke om prøveløslatelse, legger Stage til.

Selv om man er dømt til livstid i fengsel i Danmark, kan man søke om prøveløslatelse etter tolv års fengsel. Dette kan imidlertid endres for Madsen.

Flere fengselsbetjente

Det kan også forventes at Madsen vil ha flere fengselsbetjenter enn før rundt seg, ettersom 49-åringen har vist at det er fare for at han rømmer, samt at han utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko for fengselspersonalet og de medinnsatte.

- Man kan forvente at han blir påsatt håndjern hver gang han forlater fengselscella, sier advokat Stage til Ekstra Bladet.

Madsen vil troligvis også oppleve langt flere kroppsvisiteringer, samt ransaking av cella.

GÅR ROLIG FORBI: Nye bilder fra overvåkningskamera viser Peter Madsen rømme fra fengselet. Reporter: Emilie Rydning. Video: B.T.. Vis mer

Fengselspsykolog som gissel

Madsen er siktet for blant annet å ha brukt en kvinnelig fengselspsykolog som menneskelig skjold, og for å ha truet både politi og sivile.

- Hun har vært hensatt i en hjelpeløs tilstand, og det vet vi helt faktuelt at er noe av det som slår aller hardest på psyken i etterkant. Så hun har det helt jævlig. Det har de alle sammen, sier Bo Yde Sørensen i det danske fengselsforbundet til BT.

Han skal også ha vært utstyrt med en pistolliknende gjenstand og et falskt bombebelte.

Madsen ble pågrepet i en hvit varebil, noen hundre meter fra fengselet.

Ifølge siktelsen skal Madsen ha satt seg inn i varebilen og sagt «kjør, kjør, kjør, ellers skyter jeg» til sjåføren, skriver BT.

Fluktforsøket førte til en enorm politiaksjon, hvor blant andre bombegruppa og tungt bevæpnet politi deltok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer