Slik blir Märthas nye liv

TRONDHEIM (Dagbladet): Eventyrbryllupet markerte ikke bare prinsesse Märtha Louises ekteskapsinngåelse, men også en stor forandring i hennes liv. I de kommende åra er det som forretningskvinne og kulturformidler hun ønsker å markere seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når brudeparet kommer hjem fra bryllupsreisen, planlegger Slottet en offentliggjøring og ytterligere klargjøring av prinsessens nye arbeidssituasjon. Prinsessen blir på mange måter fristilt fra offisielle oppdrag, og kan samarbeide med hvem hun vil. For å gjøre dette skillet tydelig for folk, er det prinsessens sekretær, og ikke Slottets informasjonsavdeling, som vil bistå henne med den kommersielle delen av hennes karriere. Det er likevel ventet at Slottet vil ha en finger med i spillet når det gjelder hvilke oppdrag prinsessen skal takke ja til.

Egen agent

Prinsessens forretningsvirksomhet er organisert i enkeltmannsforetaket Prinsesse Märtha Louises kulturformidling.

Et enkeltmannsforetak er ikke regnskapspliktig, og det vil derfor ikke bli anledning for offentligheten til å gå nøye inn i prinsessens forretningsvirksomhet. Årsinntekten vil imidlertid bli offentlig, ettersom prinsessen fra og med 1. januar i år må betale skatt.

Märthas nye liv

  • Nye TV-produksjoner
  • Egen bokserie og barneplater
  • Omfattende turnévirksomhet

- Enkeltmannsforetaket har ikke noe styre, og det er prinsessen alene som står bak det, sier prinsessens sekretær, Mari Sørli, til Dagbladet.

Prinsessen inngår også i staben til managementselskapet Stageway Artist AS. Det samme selskapet som tar hånd om karrierene til profilerte artister som Sissel Kyrkjebø, Morten Abel og Sondre Lerche. Tidligere trommeslager i Tomboy, Jan Sollesnes, er personlig engasjert som prinsessens agent. Stageway og Sollesnes hadde også ansvaret for produksjonen - all teknikken som bidro til å gjøre bryllupet til en suksess.

Stor interesse

Sammen med prinsessen jobbes det i disse dager med å utvikle en langsiktig strategiplan for hennes virksomhet. Høsten begynner allerede å bli temmelig fullbooket.

- Interessen er stor, bekrefter Sollesnes til Dagbladet.

Hittil har prinsessen sagt ja til en ny programserie med NRK - denne gangen med religion som tema. I tillegg skal det lanseres en rekke spin-off-produkter etter fjorårets suksess med eventyrlesing på statskanalen. Prinsessens eventyrbøker vil bli lansert i tre omganger i samarbeid med NRK Aktivum og Cappelens Forlag. Det vil også komme en ny CD-plate på Universal, der prinsessen leser eventyr. I tillegg er prinsessen beskytter for årets TV-aksjon.

Utover høsten er det lagt opp til to store prosjekt, blant annet en konsertturné i desember med Oslo Gospel Choir, der prinsessen skal bidra sammen med Sigvart Dagsland. Prinsessen vil da være på reisefot i 24 dager sammen med koret. Turnéstarten er i Harstad 29. november.

Må representere

Etter at prinsessen kom hjem fra Belgia høsten 2000, har hun vært kongefamiliens travleste medlem og representert kongehuset ved over 40 anledninger.

I framtida vil det bli lenger mellom hver gang hun legger ut på tur uten å tjene penger på det, selv om hun også i høst har planlagt sju representasjoner på vegne av kongehuset.

Prinsessen ble sammen med kongen enig om at hun ikke lenger skulle ha tittelen Hennes Kongelige Høyhet, og at hennes representasjonsoppgaver på vegne av kongehuset skulle reduseres. Prinsessen har de ti siste åra tatt på seg over femten ulike beskytterskap, og disse skal hun følge opp. I hovedsak er disse knyttet til kulturliv eller helserelaterte spørsmål, spesielt knyttet til handikappede. Hennes første offisielle oppdrag etter bryllupet er på Haraldvangen, der hun skal besøke Handicamp - en leir for funksjonshemmede barn.

<!--BTEK0--> FORRETNINGSKVINNE: I framtida skal prinsesse Märtha Louise ha en mer fristilt rolle i forhold til kongehuset. Inntektene skal hun få gjennom sitt eget selskap. På bildet vinker brudeparet farvel da de forlot bryllupsfesten klokken 02.15 natt til lørdag.