Slik blir Norge etter sjokkvalget

Statsvitere tror sjokkvalget kan by på en grønnere bølge, mer distriktsflørt og mer konflikt.

BRAKVALG: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet gjorde et brakvalg, og nesten dobler oppslutningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BRAKVALG: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet gjorde et brakvalg, og nesten dobler oppslutningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det vil kunne ha store konsekvenser for hele det politiske Norge framover, sier statsviter Svein Erik Tuastad om mandagens valgthriller.

Aller verst gikk det for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, som blør kraftig mens de andre rødgrønne partiene går fram. Han har mistet velgere til MDG, som har gjort et brakvalg, særlig i hovedstaden. Trygve Slagsvold Vedum kan feire at Senterpartiet nær dobler oppslutningen, mens Erna Solberg og Høyre allerede har mistet Stavanger til en Ap, SV, MDG, Rødt, Sp og FNB-allianse.

I Bergen kan Arbeiderpartiets Roger Valhammer fortsette som byrådsleder med støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet. Sistnevnte har sagt de vil sette seg ned og forhandle.

- Statsvitenskapelig sett er det store spørsmålet om vi ser begynnelsen på et nytt partisystem, hvor vi nå går fra et sjupartisystem til et åtte-ni-eller-tipartisystem i Norge, med den økte fragmenteringen det vil føre til, sier Tuastad, som jobber ved Universitetet i Stavanger.

- Mer komplisert

Det store spørsmålet er ifølge statsviteren om det er et engangstilfelle, eller om vi nå vil se en permanent endring i det norske politiske systemet, med flere parti på 4-5 prosent på varig basis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer