Slik blir Norge påvirket av valget

Svensk professor om samarbeidsklimaet, arbeidsinnvandringen og harryhandelen.

VALG :  Det svenske valget fører trolig til regjeringsskifte, men vil neppe påvirke samarbeidsklimaet mellom den norske og svenske regjerningen, sier statsviter Ann-Cathrine Jungar ved Södertörns högskola.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VALG : Det svenske valget fører trolig til regjeringsskifte, men vil neppe påvirke samarbeidsklimaet mellom den norske og svenske regjerningen, sier statsviter Ann-Cathrine Jungar ved Södertörns högskola. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har snakket med professor i statsvitenskap Ann-Cathrine Jungar ved Södertörns högskola om hvordan valgutfallet i Sverige vil påvirke Norge i tida framover.

Hun sier at vi neppe vil merke de store endringene i samarbeidsklimaet mellom den norske og svenske regjeringen.

- Om det blir regjeringsskifte, slik valgdagsmålingene spår, så har man en situasjon med en sosialdemokratisk regjering i Sverige og en borgerlig i Norge, men den situasjonen har man hatt flere ganger før. Jeg ser ikke helt hvordan det skal kunne endre samarbeidsklimaet noe særlig, sier Junger til Dagbladet.

Svensker i Norge Svensker utgjør den nest største innvandrergruppen i Norge, med 36 400 bosatte, ifølge tall fra SSB.

Junger tror heller ikke en ny regjering vil påvirke antallet svensker som jobber i Norge. 

- Det de har lovet er å opprette nye trainee-jobber og utdanningsjobber innen det offentlige og eldreomsorg. Dette er kortsiktige løsninger, og jeg tror ikke dette vil påvirke antallet ungdommer som søker jobb utenfor Sverige. Disse jobbene vil også ha dårligere lønn, så det vil neppe påvirke antallet svensker som jobber i Norge, sier hun til Dagbladet. 

Økonomien På spørsmålet om hvordan valget påvirker økonomien sier hun at det er lite nytt som har kommet ut av valgkampen.

- De spørsmålene som har blitt diskutert er sysselsetting, og utdanning. Spørsmålet om hvordan man skal skape vekst har vært fraværende i debatten, så her har vi ikke fått nye svar. De har ikke diskutert hvordan økonomien skal stimuleres.

Restaurantprisene Hun trekker likevel fram én endring nordmenn kanskje kan kjenne på lommeboka når vi er på «harrytur». 

- Det som det har vært snakk om er restaurantmomsen, for å stimulere restaurantnæringen.  Så det kan bli dyrere å spise ute. Men det kommer an på hvor mye innflytelse de får.  Det blir spennende å se hva som kommer i regjeringsforhandlingene, som kan bli vanskelige, sier Ann-Cathrine Jungar ved Södertörns högskola til Dagbladet.

ARBEIDSINNVANDRING :  Professoren tror ikke en ny regjerning vil påvirke antallet svensker som jobber i Norge. 
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ARBEIDSINNVANDRING : Professoren tror ikke en ny regjerning vil påvirke antallet svensker som jobber i Norge. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer