Slik blir Norges første kvinnelige spesialstyrke

Norge har aldri hatt en kvinnelig spesialsoldat. Nå skal 2000 kvinner kjempe om å bli den første.

EGEN KVINNESTYRKE:  Forsvaret skal nå opprette Norges første kvinnelige spesialstyrke. Disse bildene er tatt på Rena hos spesialstyrkene der, men er av naturlige årsaker ikke av den kvinnelige spesialstyrken, da den ikke finnes ennå. Foto: Vegard Breie
EGEN KVINNESTYRKE: Forsvaret skal nå opprette Norges første kvinnelige spesialstyrke. Disse bildene er tatt på Rena hos spesialstyrkene der, men er av naturlige årsaker ikke av den kvinnelige spesialstyrken, da den ikke finnes ennå. Foto: Vegard Breie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spesialstyrkene er det mest fysisk krevende det norske Forsvaret har å by på. Og nettopp derfor har Norge aldri hatt en kvinnelig spesialsoldat, for i musklenes kamp har damene kommet til kort.

Men nå skal forsvaret opprette en egen kvinnelig spesialstyrke med egne opptakskrav, som på befalsskolen, for å få flere kvinner inn i rekkene. 2000 personer er invitert til å kjempe om plassene.

- Jegertroppen vil bestå av spesielt utvalgte og motiverte kvinnelige soldater og fokuserer på grundig og realistisk opplæring. Soldatene vil bli trent av erfarne instruktører og vil få personlig oppfølging og veiledning gjennom hele året, sier sjef for Forsvarets spesialkommando, oberst Eirik Kristoffersen til Dagbladet.

Håndplukket Forsvarets spesialstyrke er en gruppe håndplukkede soldater som skal gjennomføre spesielt tøffe og krevende operasjoner. De 2000 er valgt ut etter gode resultater på sesjon.

I spesialstyrkenes rekker finner vi fallskjermjegerne, marinejegerne og Forsvarets spesialkommando. Her har det tradisjonelt vært få kvinnelige søkere, og de kvinnene Norge har hatt i spesialstyrkene, har hatt mer støttende funksjoner, og ikke vært soldater. Nå skal de få muligheten til å bli spesialsoldater, men det blir ikke enkelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer