Slik blir Norges utenrikspolitikk

BERLIN (Dagbladet): Frp's Fridtjof Frank Gundersen har planene klare hvis han skulle bli utenriksminister. Hans verden består av kontakt med USA og utvalgte deler av Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slutt på at Norge spiller fredsmekler, i hvert fall hvis det koster penger.
  • Dramatisk kutt i kontakten med land utenfor Europa, bortsett fra USA.
  • Forbindelsene med land som står utenfor EU, skal prioriteres.

Dette er hovedpunkter i Fridtjof Frank Gundersens program, dersom Fremskrittspartiet får regjeringsmakt og han selv blir utenriksminister - slik Dagbladet har lansert som en mulighet.

- Skal Terje Rød-Larsen, Jan Egeland og Erik Solheim fortsette å spille rollen som FNs fredsmeklere i Midtøsten, Latin-Amerika og på Sri Lanka, er det greit for meg, men det blir ikke over mitt budsjett, sier Gundersen (65).

- Noe av det første jeg vil gjøre er å kutte all økonomisk hjelp til PLO. Yassir Arafats palestinske regime er fullstendig korrupt. At vi har gjort Sri Lanka til et hovedsamarbeidsland, har etter min mening bare tjent til å finansiere den fortsatte krigen mellom tamilene og regjeringen.

- Vår oppgave kan ikke være å fungere som sosialkontor for hele verden. Vi blander oss inn overalt. Jo lenger borte, jo mer eksotisk. Vi mister bare vårt eget fotfeste. Vi har ingen forutsetninger for å løse problemer i fjerne verdensdeler, sier Gundersen, som understreker at han slett ikke mener at Norge skal isolere seg.

Baltisk kontakt

Hans mangeårige virksomhet i Stortingets utenrikskomité og ledelse av den norske parlamentarikerdelegasjonen til Vestunionen, gjør at Gundersen slett ikke regner seg som tilhenger av norsk isolasjon. Tvert imot.

- Ved siden av forholdet til USA, må vi konsentrere oss om kontakten med de europeiske land. Og i Europa vil jeg styrke forbindelsene til de baltiske land, Polen, Ungarn, Tsjekkia og andre øst- og mellomeuropeiske land som blir stående utenfor EU.

To ukers språkkurs og opphold i Berlin og samtaler med tyske politikere har gjort Gundersen styrket i troen på at den EU ikke vil bli utvidet i 2003, trass i løftene om det.

Må spørre kona

Gundersen har lyst på jobben som utenriksminister, med den framgangen hans parti nå opplever og som han mener ikke vil stanse.

- Men jeg vil tenke meg godt om, forsikrer han.

Ikke av politiske, men av helt personlige grunner.

- Jeg er sparringpartner for min kone, som er nordisk veteranmester i tennis. Det ville jeg ikke få tid til. Vi har leilighet i Sør-Frankrike, der vi gjerne skulle ha oppholdt oss mer. Og her i Berlin har jeg kunnet bomse rundt uten livvakter og uten at noen har brydd seg, som han uttrykker det.

- Slikt ville det bli slutt på.

Det bekymrer den livsglade Fremskrittsparti-politikeren, som har bestemt seg for å fortsette som politiker - for å holde sin egen partiformann i ørene.

- Jeg henger med for å sikre at Frp fortsatt styres fra grasrota, sier han om det.

Framgangen for partiet er han sikker på vil fortsette:

- Vi har ikke nådd taket.

Tyskerne er overrasket over Frp's framgang i Norge.

- Overraskelsen skyldes tyskerne selv, som lever i et land der borgerne har et selvpinende forhold til sin fortid og ikke tør ta ordet «nasjonal» eller «framskritt» i sin munn, sier Gundersen. Han legger til:

- Jeg har svart dem at Carl I. Hagen er som Jörg Haider, men ikke fullt så ille.

<B>HAR PLANENE KLARE:</B> Fridtjof Frank Gundersen vet hva han vil hvis han blir utenriksminister.