Slik blir nye Utøya

AUF-leder Mani venter 1000 ungdommer på leir om få uker. Viste Dagbladet rundt på byggeplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Millioner av kroner i donasjoner fra hele landet, tusenvis av dugnadstimer fra AUF-ere og bidrag fra arkitekter og byggenæringen. Det er noe av hemmeligheten bak den omfattende gjenreisningen og utbyggingen av Utøya, etter terrorangrepet som kostet 69 ungdommer og voksne livet i 2011.

Nå jobber utbyggere og frivillige iherdig for å gjøre øya i Tyrifjorden klar for minnesmarkeringen 22. juli og sommerleir i begynnelsen av august.

- Det har vel blitt 2000 turer over sundet her siden 2011, sier Ragnar, som står ved roret på MS «Thorbjørn».

Skytteltrafikk Håndverkere, betongbiler, gravemaskiner og limtredragere til nye hus går i skytteltrafikk fra fastlandet. Snart skal den svenskbygde fra 1948 frakte deltakere til sommerleiren, slik den har gjort mange ganger før.

- Det blir en spesiell sommerleir, sier AUF-leder Mani Hussaini til Dagbladet.

Han står ved Bakken, skråningen der han om få dager skal holde tale på minnemarkeringen. Sommerleiren kan bli en av de største i AUFs historie.

MINNESMERKET: Det er 4 år siden terroren på Utøya, og nå tas øya tilbake med sine nye bygg og et minnesmerke med 60 navn på ofre innskrevet. Her står leder av AUF, Mani Hussaini og leder av Støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, som mistet datteren sin Synne i angrepet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MINNESMERKET: Det er 4 år siden terroren på Utøya, og nå tas øya tilbake med sine nye bygg og et minnesmerke med 60 navn på ofre innskrevet. Her står leder av AUF, Mani Hussaini og leder av Støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, som mistet datteren sin Synne i angrepet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi regner med at det kommer 1000 ungdommer til sommerleiren. Det strømmer fremdeles inn påmeldinger.

Første sommerleir Det er første sommerleir på Utøya siden terroraksjonen. Noen pårørende og overlevende har ment det er for tidlig å arrangere politisk aktivitet på øya, men flertallet har støttet arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Leiren blir kortere enn vanlig, selv om det er valgkamp i august. Det blir ikke konfronterende og vi skal ikke skjelle ut Erna og Siv. Temaet er internasjonal solidaritet og hvordan vi skaper en mer rettferdig verden, sier Hussaini.

Det blir også mye tid til å minnes angrepet mot AUF i 2011.

- Folk vil lære om idealene som kom under angrep og om tankegodset til terroristen. 

- Utøya har en lang og lys historie som vi ikke skal glemme. Men også en mørk. Og de må kunne leve side om side på en eller annen måte, sier han.

Diskusjon Etter kommunevalget inviterer AUF de andre ungdomspartiene til felles arrangement for å diskutere hvordan man sammen kan bekjempe fascisme og hatkriminalitet.

NYTT BIBLIOTEK: Mani Hussaini i det nye biblioteket. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NYTT BIBLIOTEK: Mani Hussaini i det nye biblioteket. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det blir god plass til fellesarrangementer. De nye byggene har en grunnflate på i overkant av 800 kvadratmeter. Prislappen er på 45 millioner kroner, opplyser prosjektleder og daglig leder for Utøya Jørgen Watne Frydnes.

Noen bygg er revet i arbeidet med gjenoppbygningen, men deler av cafebygget skal beså og bevares for framtida som en del av et nytt og større bygg. Cafebygget bærer på en sterk historie. 13 ungdommer ble drept der da terroristen Anders Behring Breivik gikk fra rom til rom og henrettet de han fant gjemt.

- Samtidig klarte en god del å overleve ved å gjemme seg på toalettene i det samme huset. Flere rom og toalettene blir bevart for framtida. Under huset graves det ut et område som blir læringssenter, sier Hussaini.

Minnestedet På vestsiden av Utøya er det etablert et minnested for de omkomne, der pårørende og andre kan komme for å få ro til ettertanke.

En stor ring i metall har navnene til 60 ofre for terrorangrepet 22. juli 2011 skåret inn, slik at lyset slipper igjennom.

Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, ser installasjonen for første gang i dag.

SPISER I FARTA: Innimellom dugnadsarbeid og møte med pressen går det i knekkebrød med salamipølse. AUF-leder Mani Hussaini haster mellom byggeprosjektet, frivillige og nysgjerrige besøkende. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SPISER I FARTA: Innimellom dugnadsarbeid og møte med pressen går det i knekkebrød med salamipølse. AUF-leder Mani Hussaini haster mellom byggeprosjektet, frivillige og nysgjerrige besøkende. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er sterkt og vakkert. Her er datteren min, Synne, sier hun og peker mot et av navnene.

Synne ble 18 år.

- Kameratene våre vil alltid være med oss, til evigheten. Det er det sirkelen betyr, sier Hussaini.

KONSERTSAL: Bildet er tatt fra scenen inne i den nye bygningsmassen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KONSERTSAL: Bildet er tatt fra scenen inne i den nye bygningsmassen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer