Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir nyttårsværet

Går fra mildt og grått til sprengkulde.

 MILDT OG GRÅTT:  Nyttårsaften blir midt og grå, men så kommer sprengkulda. Bildet er fra nyttårsaften i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MILDT OG GRÅTT: Nyttårsaften blir midt og grå, men så kommer sprengkulda. Bildet er fra nyttårsaften i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minusgrader og snø har til nå glimret med sitt fravær, og desember ligger an til å knuse alt som er av varmerekorder. Men nå stuper temperaturene. 2016 ser ut til å starte med sprengkulde.

- Kraftige vinder fra Sentral-Europa har tatt med seg mild luft nordover. Det er årsaken til mildværet vi har hatt. Det har vært fire grader på Svalbard, og det er jo ikke helt normalt i slutten av desember, sier meteorolog hos Storm Geo, Ina Wollertsen.

Men nå blir det kaldere.

- Lavtrykket svekkes, høytrykket trekkes mot Russland og vinden endrer retning. Det er nok til å endre luftmassene som kommer innover landet, sier Wollertsen.

- Det har ligget et stabilt høytrykk over Øst-Europa og luften der er kald. Denne luftmassen vil nå dras innover Skandinavia.

Hun forklarer at det er skydekket som avgjør hvor kaldt det vi bli framover.

- Luftmassen i seg selv vil være kaldt, men hvis det for eksempel er klarvær om natta kan det bli ekstra kaldt. Det er vanskelig å si noe konkret om det, for skydekket er vanskelig å varsle. Men alle vil nok føle at det blir kaldt nå.

Minusgradene kommer for alvor innover landet i løpet av helga. Før det blir det både mildt og vått mange steder.

Statsmeteorolog Magnus Ovhed har tatt for seg alle landets fylker og meldt nyttårsværet.

Oslo:
Hovedstaden kan vente seg sludd, snø og lave tåkeskyer på nyttårsaften. Enkelte steder vil nedbøren komme som regn. Helgen fortsetter i stort sett samme duren, men så blir det kaldere. Neste uke kommer det kald luft inn fra Russland og temperaturene kan gå ned til 10 minus og vel så det. Det blir kaldt og tørt.

 TROMSØ:  Nyttårsfeiring i Tromsø, 2011. Bjørn Jørgensen / Samfoto
TROMSØ: Nyttårsfeiring i Tromsø, 2011. Bjørn Jørgensen / Samfoto Vis mer

Akershus:
Akershus får omtrent samme værtype som Oslo. Det blir sludd og snø i helga, men innover i fylket blir det lavere temperaturer. I starten av neste uke kan det bli 20 minusgrader i innlandet.

Østfold:
Det blir også mildt i Østfold, men sjansen for nedbør er mindre enn i de nærliggende fylkene og minker jo lenger øst man kommer. Det som eventuelt måtte komme som nedbør vil komme som regn eller sludd. Også her vil temperaturen synke kraftig i neste uke.

Vestfold:
I de neste dagene er det størst sjanse for nedbør lengst vest i fylket. Minst nedbør vil det bli mot Oslofjorden. Men her vil det komme som regn. Utover i neste uke blir det kaldere og det som kommer som nedbør vil komme som snø.

Buskerud:
Buskerud får, som mange andre, en våt og grå nyttårsaften. Men så snur det, og det kan bli helt ned i 20 minusgrader på det kaldeste.

Telemark:
I Telemark blir det mye vind og kan blåse opp i sterk kuling på nyttårsaften. Vinden vil minke mot kvelden, men det blir regn, sludd og lave tåkeskyer. I de nærmeste dagene vil temperaturene ligge like over null, før det synker og blir omtrent ti minus.

Oppland:
Oppland får relativt lite nedbør på nyttårsaften og i helga, men det kan komme et dryss med snø. Temperaturene vil holde seg like nedenfor null. Utover i neste uke kan det helt sikkert bli ned mot 20 minus.

 OSLO:  Nyttårsfeiring i Oslo, 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OSLO: Nyttårsfeiring i Oslo, 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Hedmark:
Det blir tørt og fint i Hedmark, med kanskje et lite snøfall i løpet av de kommende dagene. Temperaturene vil holde seg under null og vil etter hvert synke ned mot 20 grader.

Agder-fylkene:
Både i Vest- og Aust-Agder vil temperaturene ligge godt over null. Det kan komme noe nedbør og det kan blåse opp i sterk kuling på kysten. Over helga vil det bli kaldere og temperaturene vil ligge godt under null.

Rogaland:
I løpet av de neste dagene vil små lavtrykk vil passere og vinden kan øke opp i liten storm. Det blir stødig vind og en god del nedbør, som stort sett vil komme som regn. Snøgrensa vil ligge mellom 500 og 800 meter. Temperaturene i hele fylket vil synke i neste uke.

Hordaland:
Hordaland vil få mye vind og det vil i hvert fall blåse opp i liten storm. Viden vil minke litt i løpet av nyttårsaften, men det blir en god del nedbør i form av regn i lavlandet og snø over 500 meter. Når temperaturene synker i neste uke, vil det blir rundt fem minus på det kaldeste.

Sogn og Fjordane:
Det blir omtrent samme værtype som i Hordaland, med mye vind og en god del nedbør. Men i løpet av fredag vil nedbøren gi seg og temperaturene vil synke ned mot fem minus.

 TRONDHEIM:  Nyttårsfeiring i Trondheim. Foto: NTB Scanpix
TRONDHEIM: Nyttårsfeiring i Trondheim. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Møre og Romsdal:
 På nyttårsaften vil det komme sterk kuling inn fra sørøst som vil øke i løpet av dagen. Temperaturene vil ligge godt over null. Også her vil det bli kaldere over helgen med temperaturer ned til rundt seks minus.

Trøndelag:
Nord- og Sør-Trøndelag kan vente seg samme værtype med kraftig vind. Utover ettermiddagen på nyttårsaften kan det blåse opp i sterk kuling. Det blir stort sett oppholdsvær i begge fylkene temperaturene vil synke betraktelig inn mot neste uke.

Nordland:
Det blir kraftig vind opp i stekt kuling i Nordland, men dette vil minke utover kvelden på nyttårsaften. Temperaturmessig har det vært store forskjeller i fylket, men nå vil det stabilisere seg og fra nyttårsaften blir det jevnt kaldere.

Troms:
Troms kan vente seg oppholdsvær, men kraftig vind opp i sterk kuling. Inn mot helga blir det plussgrader på kysten, men i løpet av neste uke skal det være minusgrader i hele fylket.

Finnmark:
I Finnmark kan det blåse liten storm på nyttårsaften. Vinden vil minke etter hvert og temperaturene vil ligge mellom minus fem og ti grader. I løpet av neste uke kan det bli 30 minus.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media