Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Obamas sikkerhet ivaretatt i dag

Jagerfly, spesialstyrker under bakken og politi fra hele landet overvåker Obama.

SECRET SERVICE: Obama har med seg et omfattende sikkerhetsapparat. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SECRET SERVICE: Obama har med seg et omfattende sikkerhetsapparat. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Beredskapsopplegget rundt presidentbesøket er det mestomfattende som er satt i verk i Norge. Alle som beveger seg i Oslo sentrum i dag vil se bevæpnet politi. Det har kommet polititjenestemenn fra hele Norge, klare for innsats.Barack Obama er verdens mest bevoktede person.

Frykten for attentat er konstant.

Derfor er årsaken til at Secret Service hele tiden forandrer programmet hans ikke tilfeldig.

Siden president Richard Nixon måtte gå i 1973, har samtlige presidenter etter ham vært forsøkt drept.

Spesialstyrker
Beredskapstroppen, også kalt Delta, er den norske Politi- og lensmannsetatens spesialtrente innsatsstyrke mot sabotasje, terrorisme, gisselsituasjoner og vanskelige, væpnede oppdrag.

De skal være på plass og støttes av Forsvarets Spesialkommando (FSK), som er det norske forsvaretshemmelige spesialstyrke og Utrykningsenheten (UEH),som er en enhet etablert innen hvert politidistrikt i den norske Politi- og lensmannsetaten.

I alt er det om lag 2000 norske politifolk på jobb i Oslo i dag. De fleste vil ikke være synlig. De gjemmer seg under bakkeplan, i rom og rørgater og har tatt plass på hustak og i sentrale bygg. Spesialtrente sprengstoffhunder er kommet fra utlandet for å snuse etter
mulig sprengstoff.

Secret Service
Secret Service er på plass med rundt 200 agenter, mange er bevæpnet. Amerikanerne har flere helikoptre som vil bli brukt, og som står
klare for bruk om nødvendig.

I tillegg kommer norske helikoptre som vil kontrollere luftrommet. Norske F-16 kampfly vil være i lufta når Obama med følge kommer i sitt Air Force One. De blir støttet av Natos AWACS fly som kan overvåke luftrommet fra stor høyde. Luftforsvaret stiller med  luftvernsystemet NASAMS II for å beskytte Barack Obama mot luftangrep.

NASAMS er forkortelsen for Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, og er bygd for å kunne skyte ned fly på 25 kilometers avstand. De er plassert ut rundt hovedstaden. Det norskutviklede våpenet er solgt til USA, og er blant annet brukt til å beskytte luftrommet over Det hvite hus.

Ingen småfly eller sivile helikoptre får bevege seg innenfor en radius på 74 kilometer fra rådhuset. Alle som har beveget seg i nærheten av Grand Hotell og Oslo rådhus blir kontrollert med metalldetektorer. Mange sentrumsgater er helt stengt ved hjelp av barrikader.

SPESIALSTYRKER: Her trener Oslo-politiets elitestyrke under en tidligere øvelse. De er på plass i dag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SPESIALSTYRKER: Her trener Oslo-politiets elitestyrke under en tidligere øvelse. De er på plass i dag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media