Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir pinseværet

Paraplyen kan være lur å ha lett tilgjengelig pinsehelga, bortsett fra i ett fylke. 

VÆR: Nordland vil få mest sol pinsehelga. I resten av landet vil været variere. Arkivbilde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VÆR: Nordland vil få mest sol pinsehelga. I resten av landet vil været variere. Arkivbilde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om datoen viser at vi er første dag i sommermåneden juni, er det dessverre ikke ventet sommertemperaturer hverken i nord eller sør pinsehelga.

For de mange av oss, vil paraplyen være god å ha.

- For Sør-Norge sin del er det ikke ventet reprise av forrige sommerhelg. Det vil bli vekslende vær, både sol, regn og vind både på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, sier Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, til Dagbladet.

Nordlendingene får sol

Også i deler av Nord-Norge vil været variere. I Troms og Finnmark er det ventet pålandsvind som vil gi byger og kald vind fra nordøst.

Men det ett fylke vil bade i sol.

- Jeg holder en knapp på Nordland som værvinneren. Her er det ventet sol stort sett hele helga, og er man på riktig sted vil temperaturene bli opp mot 15 grader, sier Løvdahl.

Meteorologen sier at det vil bli sol i Sør-Norge også, men bare i perioder.

Samme vær i øst og vest

- Temperaturmessing vil det ikke bli så aller verst for Sør-Norge sin del. På kysten av Vestlandet vil det blir rundt 12 til 13 grader, mens eller i landsdelen vil det blir rundt 18 og 19 grader, sier vakthavende meteorolog Løvdahl.

Temperaturen i havet stiger jevnt, men det er fortsatt ganske friskt med mellom 12 til 16 grader i Sør-Norge.

Ifølge meteorologen vil det ikke bli noe stor forskjell på været i Sør-Norge iløpet av pinsehelga. Lavtrykket som ligger utenfor Vestlandet fører til at man får vind i sør og i vest. Lavtrykket vil føre til fuktig luft og regnbyger.

Den gode nyheten er imidlertid at de aller fleste i Sør-Norge kan nyte sola på fridagen mandag. Andre pinsedag er sola ventet i både Oslo, Bergen, Ålesund og Kristiansand og områdene rundt byene.

Kald i nord

Mandag skrev Dagbladet at gradestokken i Tromsø viste fire grader. Mange våknet mandag til at bakken var snødekt, til stor kontrast fra fjorårets temperatur på samme tid. 30. mai 2016 var det 21,7 grader i «Nordens Paris».

Det er ikke meldt snø i Troms og Finnmark pinsehelga, men sommeren lar fortsatt vente på seg.

- Det er vanskelig å se an været i Troms og Finnmark siden været avhenger av vinden. Det ligger an å bli pålandsvind og da blir det ofte byger. Men temperaturene vil være noe høyere enn det som har vært fram til nå, sier Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Det er ventet at vindretningen vil komme fra nordøst, men kommer vinden fra nord, vil det bli kaldere. Foreløpig ser det ut til at temperaturene vil ligge mellom fem til ti grader.

- På Spitsbergen ser det bra ut, med både sol og oppholdsvær. Det kraftige høytrykket som ligger utenfor kysten av Spitsbergen kan komme nærmere Nord-Norge og det vil gjøre været bedre. Men blir det liggende der det ligger nå, vil vinden komme fra nord, og da blir det kaldt, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Hele Norges coronakart