Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir resten av Breiviks liv

Her er bilder og video som viser hvordan Anders Behring Breivik vil tilbringe resten av sitt liv bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Ila fengsel og forvaringsanstalt har i dag frigitt både bilder, video og grafikk av forvaringsanstalten i fengselet.

- Vi ønsker å møte publikums informasjonsbehov i etterkant av terrorsaken på en aktiv måte. Slik bidrar vi til at informasjon kommer ut, og vi bygger opp under et av kriminalomsorgens mål om å være en åpen etat, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila.

Bildene fengselet i dag frigir, viser blant annet cellene Breivik vil få tilgang til om han må sone en forvaringsdom. Han har så langt  hatt tilgang til tre celler i fengselet, der to er omgjort til arbeidsrom og treningsrom. Hver celle er på 8 kvadratmeter.
 
Ila blir hans hjem Dersom Anders Behring Breivik på fredag blir dømt som tilregnelig, er det på forvaringsanstalten på Ila han vil sone straffen sin.

AKTIVITETER: Som høyrisikofange vil ikke Breivik få sosial omgang med andre fanger ved andre avdelinger, men vil bli aktivisert gjenom andre ordninger. Her er fanger ved Ila i gang med matlaging. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
AKTIVITETER: Som høyrisikofange vil ikke Breivik få sosial omgang med andre fanger ved andre avdelinger, men vil bli aktivisert gjenom andre ordninger. Her er fanger ved Ila i gang med matlaging. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

- Vi er forberedt på å ta imot Anders Behring Breivik om han blir dømt til forvaring eller tvungent psykisk helsevern, sier Bjarkeid.

Men som Dagbladet skriver i dag er scenarioene for hva som vil skje med terroristen mange - både om han dømmes som tilregnelig og får en forvaringsdom - og om han dømmes utilregnelig og til tvunget psykisk helsevern.

- Kartlegges Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel forteller at Breivik raskt vil komme inn i en kartleggingsfase om han dømmes til forvaring.

EGEN LUFTEGÅRD: Denne høsten står en egen avdeling klar til å ta imot Breivik. Han vil da ha tilgang til en egen luftegård, slik at han ikke har kontakt med andre innsatte under lufting. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
EGEN LUFTEGÅRD: Denne høsten står en egen avdeling klar til å ta imot Breivik. Han vil da ha tilgang til en egen luftegård, slik at han ikke har kontakt med andre innsatte under lufting. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

- Et team av psykologer, ledet av Randi Rosenqvist, vurderer de innsatte. Denne kartleggingsfasen varer vanligvis i om lag ti uker. Hvor fritt Breivik vil kunne bevege seg i fengselet i årene som kommer, avhenger av kontinuerlige sikkerhetsvurderinger, opplyser Bjarkeid tiil Dagbladet.

- Det gjelder både sikkerheten hans, de rundt ham og når det gjelder det å hindre ham i å utføre nye straffbare handlinger, sier Bjarkeid, som forteller at sikkerhetsvurderinger vil være avgjørende for under hvilke forhold han vil sone.

SIKKERHET: Det er helt spesielle sikkerhetsprosedyrer ved avdelingen Breivik skal sitte på. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
SIKKERHET: Det er helt spesielle sikkerhetsprosedyrer ved avdelingen Breivik skal sitte på. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

Fengselsdirektøren opplyste også overfor Dagbladet at Ila nå er i ferd med å bygge om fengselet slik at de får en avdeling som kan gjøres om til avdeling for særlig høy sikkerhet ved behov.

Blir sittende i varetekt Om Breivik dømmes som utilregnelig, vil han måtte sone på et høysikkerhets psykiatrisk sykehus inne på Ila. Sykehuset ble ferdigstilt 1. juli, opplyser Knut Bjarkeid overfor Dagbladet.

Fengselsdirektøren kan ikke si noe om hvordan dette sykehuset er, eller hvordan en eventuell behandling av Breivik vil gjennomføres her.

PC: Breivik vil muligens få mulighet til å bruke PC i fengselet, slik han også har i dag. Breivik fikk PC--tilgang i fengselet etter forhandlinger med politiet. Etter at dommen er falt, er det  imidlertid kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles skal ha tilgang på den. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
PC: Breivik vil muligens få mulighet til å bruke PC i fengselet, slik han også har i dag. Breivik fikk PC--tilgang i fengselet etter forhandlinger med politiet. Etter at dommen er falt, er det imidlertid kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles skal ha tilgang på den. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

- Breivik vil ikke flytte inn i dette sykehuset før dommen mot ham er rettskraftig. Han vil bli sittende i varetekt om dommen ankes, sier Bjarkeid.

Breivik ble i sommer flyttet til Skien fengsel. Oppholdet der er midlertidig og skal vare i ti uker.

- Lite trolig fri mann Forsvarer Geir Lippestad har bedt samfunnet forberede seg på at Anders Behring Breivik vil kunne slippes ut en dag.

- Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge. Nå kommer det an på om han blir dømt til fengselsstraff eller overført psykisk helsevern, men for begge tilfeller er jo tanken at han skal tilbake til samfunnet på et eller annet tidspunkt, men da sannsynligvis som en godt voksen om ikke gammel mann, sa Lippestad i et intervju med NRK.

TRE CELLER: Breivik har det siste året hatt tilgang til tre celler, der to er omgjort til arbeidsrom og treningsrom. De tre cellene er hver på 8 kvadratmeter. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
TRE CELLER: Breivik har det siste året hatt tilgang til tre celler, der to er omgjort til arbeidsrom og treningsrom. De tre cellene er hver på 8 kvadratmeter. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

At dette vil skje er lite sannsynlig, mener professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg.

- Jeg mener ikke at Lippestad tar feil. Det står ikke i loven at noen skal være innesperret for alltid. Gitt at Breivik ikke anses farlig lenger slik at gjentakelsesfare ikke foreligger, har han krav på å slippe fri etter endt soning eller behandling. Men jeg tror oppgaven om å overbevise noen om det, vil bli tung, sier Høgberg til Dagbladet.

TOALETT: Toalettet Breivik har til disposisjon i fengselet er laget slik at det ikke har løse deler som kan benyttes som våpen eller til selvskading. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
TOALETT: Toalettet Breivik har til disposisjon i fengselet er laget slik at det ikke har løse deler som kan benyttes som våpen eller til selvskading. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

Spørsmålet om Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, vil ha lite å si for om han noensinne kan løslates, mener professoren.

- Enten Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern eller forvaring, vil spørsmålet om nærliggende gjentakelsesfare for alvorlig forbrytelse være avgjørende for hvorvidt han blir sittende innesperret livet ut eller en dag slippes fri, sier Høgberg.

- Resten av livet Det er nedlagt påstand om forvaring av Anders Behring Breivik. Dersom Breivik dømmes som strafferettslig tilregnelig, vil han få en forvaringsdom. Forvaring gis når fengselsstraff ikke anses å være nok til å verne samfunnet fra lovbryteren.

Breivik i prinsippet risikere å sitte bak murene resten av sitt liv, opplyser professor ved Institutt for offentlig rett, Jon Thorvald Johnsen overfor Dagbladet.
- Retten skal fastsette en tidsramme, med en minstetid som ikke overskrider ti år, og maksimumstid på 21 år. Maksimumstiden kan imidlertid forlenges når dommen er sonet, med fem år om gangen - etter en begjæring fra påtalemyndigheten, forklarer Johnsen.

- VIL KARTLEGGES: Dersom Breivik dømmes utilregnelig vil han måtte gjennomgå en ny kartleggingsfase på Ila fengsel. Ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid vil denne kartlegginga vare i om lag ti uker.  
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- VIL KARTLEGGES: Dersom Breivik dømmes utilregnelig vil han måtte gjennomgå en ny kartleggingsfase på Ila fengsel. Ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid vil denne kartlegginga vare i om lag ti uker. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Vilkåret er at det fortsatt er en nærliggende fare for at han kan begå nye, alvorlige forbrytelser mot andres liv, helse eller frihet. Dersom gjentakelsesfaren opphører kan man ikke benytte forvaring lenger, opplyser han.  

- Det er ingen grense for hvor mange ganger en slik forvaringsdom kan forlenges, og derfor kan Breivik i teorien risikere å sitte i fengsel resten av livet, sier Johnsen.
Under soninga skal en forvaringsdømt gis mulighet for å endre atferd og tilpasse seg et liv utenfor murene. Før en slik endring av atferd er registrert, vil forvaringsdommen ikke bli opphevet. En eventuell løslatelse på prøve er det bare retten som kan beslutte.

Prøveløslatelse av forvaringsdømte kan ikke sammenliknes med prøveløslatelse ved ordinær soning. Perioden med prøveløslatelse kan strekke seg over en lang periode, skriver domstol.no, og det er vanlig å stille strenge vilkår som gradvis blir lettet på.

- Teoretisk mulig Vilkår for å bruke tvungen psykisk helsevern er at Breivik kjennes utilregnelig på fredag. I tillegg må det på samme måte som for forvaring være gjentakelsesfare til stede, opplyser professor Jon T. Johnsen.

- Dersom gjentakelsesfaren opphører kan man heller ikke benytte tvungen psykisk helsevern lenger, sier han. - Teoretisk er det da mulig at han kan slippes løs, men jeg tror sjansene for det er små, sier professor Høgberg.

DØMMES PÅ FREDAG: Dommen mot  Anders Behring Breivik forkynnes i Oslo tingrett på fredag. Han har via sine forsvarere uttalt at han vil anke dommen om han blir erklært utilregnelig. Dømmes han som tilregnelig, vil han sone straffen på forvaringsanstalten på Ila fengsel. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
DØMMES PÅ FREDAG: Dommen mot Anders Behring Breivik forkynnes i Oslo tingrett på fredag. Han har via sine forsvarere uttalt at han vil anke dommen om han blir erklært utilregnelig. Dømmes han som tilregnelig, vil han sone straffen på forvaringsanstalten på Ila fengsel. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Slik han framstår nå virker gjentakelsesfaren ekstremt stor og jeg har liten tro på at dette vil endre seg i framtida. Jeg har vansker for å tro at noen i framtida vil la seg overbevise om gjentakelsesfaren ikke er stor for Breiviks vedkommende. Jeg tror altså sannsynligheten for at han slippes fri er svært lav, sier Høgberg.

- Mer frihet Men Breivik vil kunne oppleve mer frihet dersom han dømmes til psykisk helsevern, mener professor Høgberg.

- Han vil ikke slippes løs i samfunnet, men friheten han har i en institusjon skal ikke begrenses. Han skal kunne bevege seg fritt og oppleve frihet innenfor det begrensede området. Dersom Breivik dømmes til fengselsstraff vil han ikke ha tilgang til samme fasiliteter, men måtte følge samme regime som andre innsatte.

ARBEID: Breivik vil sitte på avdeling for særlig høy sikkerhet. Begrensninger i fellesskapet skal kompenseres med utvidet kontakt med tilsatte og tilfredsstillende arbeids-, opplærings- og andre aktivitetstilbud og fritidssysler. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
ARBEID: Breivik vil sitte på avdeling for særlig høy sikkerhet. Begrensninger i fellesskapet skal kompenseres med utvidet kontakt med tilsatte og tilfredsstillende arbeids-, opplærings- og andre aktivitetstilbud og fritidssysler. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

- Jeg vil tro sikkerhetstiltakene rundt ham vil bli enda strengere enn for andre innsatte, både fordi han anses som farlig og fordi det kan være farlig for ham å bevege seg rundt i fengselet.

- Likevel ønsker Breivik en fengselsdom. Hva tror du er grunnen til det?

GARTNERI: Ila fengsel har et eget gartneri som Breivik kan få mulighet til å jobbe i. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
GARTNERI: Ila fengsel har et eget gartneri som Breivik kan få mulighet til å jobbe i. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

- Det er nok viktig for ham å beholde det han opplever som egen troverdighet og rasjonelle integritet. Han vil heller sitte på cella si og skrive videre på sitt prosjekt uten å være stemplet som gal i psykiatrisk forstand.

Saken oppdateres

ARBEIDSROM: En av de tre cellene Breivik har tilgang til, er gjort om til arbeidsrom. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
ARBEIDSROM: En av de tre cellene Breivik har tilgang til, er gjort om til arbeidsrom. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!