Slik blir Saddam hengt

Lite gloriøs død for eksdiktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skal vi tro sentralt plasserte irakiske kilder, blir Saddam Hussein henrettet ved henging enten i dag eller i morgen. Hvordan, hvor og akkurat når det vil skje, er imidlertid omgitt av hemmelighetskremmeri. Men dette er noen av de mulige scenarioene:

  • I henhold til en strafferettskodeks fra Saddams egen regjeringstid bør en dødsdømt få mulighet til å få besøk av familien dagen før han henges, samt besøk av en prest. To av Saddams halvbrødre møtte ekspresidenten i går.
  • I timene før henrettelsen får Saddam mulighet til å snakke med representanter for det irakiske rettsvesenet. Han får også tid til å skrive et avskjedsbrev til sine slektninger. Etterpå føres eksdiktatoren til et annet rom der han får anledning til å lese i Koranen, spise et siste måltid og røyke.
  • Henrettelsen skal, i henhold til reglene, overværes av en dommer, en representant fra aktoratet, en representant fra innenriksministeriet, fengselsdirektøren og en lege. Saddams forsvarer kan også delta hvis han vil. Hvis ekspresidenten ønsker å komme med en siste uttalelse, blir denne notert av dommeren, som skriver uttalensen ned. Referatet blir deretter godkjent av de andre vitnene.
  • Selv om eksdiktatoren offisielt er blitt holdt fengslet av irakisk rett, har han vært i amerikanernes varetekt på Camp Cropper ved Bagdads internasjonale flyplass. De amerikanske generalenes hovedkvarter ligger i nærheten, i Saddams tidligere palassbygninger. Ifølge den dødsdømte ekspresidentens forsvarsadvokat er Saddam allerede overført til irakiske myndigheters varetekt.
  • Hvis irakiske myndigheter ønsker å unngå å flytte ham, kan det tenkes at Saddam fortsatt sitter på Camp Cropper, og at han blir henrettet der. På den annen side har de seineste henrettelsene i Bagdad foregått i et strengt bevoktet fengsel som kalles Maksimumssikkerhetskontoret - Camp Justice blant amerikanerne - i Kadhimiya, en forstad nord for Bagdad. Fengselet ligger på samme sted som en beryktet base for Saddams egen militæretterretning lå.
  • Under rettssaken har Saddam opptrådt stilmessig i hvit skjorte og svart dress, med velfrisert og svartfarget hår - en stor kontrast til den uflidde, skitne og slitne Saddam som ble dratt opp av et hull i bakken nær Tikrit i desember 2003. Blir eksdiktatoren behandlet som andre dødsdømte, er det imidlertid slutt på glamouren når han henges; de irakiske dødsdømte blir som regel henrettet i grønne kjeledresser, bakbundet og med ei svart hette trædd over hodet.
  • Den irakiske regjeringen frykter opptøyer og politisk uro i forbindelse med henrettelsen. Derfor er det lite sannsynlig at Saddam henges offentlig. Imidlertid vil mange forvente å se visuelle bevis på at eksdiktatoren virkelig er død, som da amerikanerne viste fram likene av Saddams sønner Uday og Qusay for journalister, samt offentliggjorde bilder av dem, etter at de ble drept i juli 2003.
  • Hvis de ønsker, kan Saddams familie få utlevert liket hans etter henrettelsen for å begrave ham. Uday og Qusay ble begravet på hjemstedet Awja nær Tikrit. Hvis familien ikke ønsker liket utlevert, vil den irakiske regjeringen betale for begravelsen, og det blir ingen begravelsesseremoni.

Kilder: Reuters og Expressen

SLUTTEN NÆRMER SEG: Saddam Hussein blir etter alt å dømme henrettet innen kort tid, kanskje allerede i kveld eller i morgen. Her fra rettssaken. Foto: AP/SCANPIX
SLUTTEN NÆRMER SEG: Saddam Hussein blir etter alt å dømme henrettet innen kort tid, kanskje allerede i kveld eller i morgen. Her fra rettssaken. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Slik blir Saddam hengt
LITE GLORIØST: Blir Saddam behandlet som andre irakiske dødsdømte, blir scenarioet omtrent som på dette bildet, som er fra en nylig henging av to mord- og kidnappingsdømte i Bagdad: Han blir ikledd en grønn kjeledress, får ei svart hette trædd over hodet og blir bakbundet før bøddelen henger tauet rundt halsen hans og utløser hengingsmekanismen.