SANKTHANSVÆRET: Vinden kan skape utfordringer for bål langs kysten. Meteorologen anbefaler å finne en bukt i le. Bildet er fra midtsommerfeiring rundt sankthansbål på Hellviktangen på Nesodden i Akershus i 2015.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SANKTHANSVÆRET: Vinden kan skape utfordringer for bål langs kysten. Meteorologen anbefaler å finne en bukt i le. Bildet er fra midtsommerfeiring rundt sankthansbål på Hellviktangen på Nesodden i Akershus i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Sankthansværet:

Slik blir sankthansværet

Meteorologen anbefaler å finne en bukt i le. Vinden kan nemlig skape trøbbel for båltenninga enkelte steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et lavtrykk kommer i disse dager sigende fra Canada, over Atlanterhavet og passerer i dag Grønland. Fredag vil det ankomme Sør-Norge, og kan gjøre sankthansaften grå og våt for mange.

- Er det mulig at lavtrykket tar en annen sving før fredag, slik at vi får godvær?

- Jeg har sett på sannsynlighetsvarselet og det viser at det har blitt fulgt opp og har ikke vingla så veldig. Jeg tror dermed lavtrykket vil komme, og det vil komme til å gi regn, svarer Mariann Foss, meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Nord-Norge får det beste sankthansværet med litt sol og opphold. Vestlandet får det verste været, med både regn og vind. For Sørlandet og Østlandet blir det stort sett skyet med litt regn.

Østlandet får sørvestlig liten kuling på kysten og jevnt over med tre til fem millimeter regn.

- Det kan komme en time eller to innimellom med litt opphold, utenom det vil regnet komme jevnt, sier Foss.

Selv om Østlandet ikke blir vær-vinner får de temperaturer opp mot 16 grader, i motsetning til vær-vinneren Nord-Norge, som får det kjølig. Temperaturene kan komme ned mot seks grader i Finnmark, mens Troms og Nordland kan vente seg 10 til 16 grader.

Vind i bålet

Sørvestlig bris vil kanskje komme til å prege bålbrenningen langs hele Norgeskysten. Både Telemark, Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal vil merke den friske brisen som er på vei.

REKORDHØYT: Slinningsbålet i Ålesund slo i 2016 verdensrekord med en høyde på 47,4 meter. Video: Arvid Hjelm Vis mer

- Vil vinden skape trøbbel for de som skal brenne bål?

- Skal man bygge høyt bål, så skal det kanskje ikke så mye vind til for at det blir litt trøblete. Men jeg tenker at Norges kyst er så langstrakt at det kan være lokale forskjeller. Ytterst kan det blåse frisk bris, og så kan det kanskje være mer i le i en annen bukt, sier hun.

Meteorologen oppfordrer dermed til å sjekke detaljer på været for ditt område tidligere på dagen fredag, for å være sikker på at du finner en bukt hvor du kan få tent bål i le for vinden.

Brannfare

I Nord-Norge er det ventet tørt vær, med mulighet for sol på fredag.

- Hvordan blir da brannfaren?

- Det har vært nedbør der en stund, med regn ut dagen i dag og kjølig vær. Det vil ikke rekke å tørke opp til fredag, svarer meteorolog Foss.

På skogbrannindeksen til yr.no kan du se om det er fare for skogbrann der du bor.