KLAR FOR BESØK: Stabssjef Johan Fredriksen i oslopolitiet. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
KLAR FOR BESØK: Stabssjef Johan Fredriksen i oslopolitiet. Foto: Jon-Michael Josefsen / ScanpixVis mer

Slik blir sikkerhetsopplegget rundt Medvedev

Politiet trenger tolker for å snakke med presidentens væpnede livvakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Dersom ikke islandske askeskyer hindrer Russlands president Dmitrij Medvedev og kona Svetlana Medvedeva, lander de to med følge mandag morgen på Gardermoen.

Grand hotellDagbladet kjenner til at Medvedev bor på Grand hotell midt på Karl Johan, det samme som Obama brukte da han mottok Nobels fredspris i desember i fjor.

Under hele oppholdet får de følge av egne væpnede livvakter. I Oslo står et omfattende sikkerhetsopplegg klart for to-dagers oppholdet.

- Vi har godt synlige tiltak og flere som ikke vil sees av publikum, sier stabssjef John Fredriksen, som leder politiets innsats under oppholdet.

I 1999: Her holder en av politiets skarpskyttere utkikk fra taket på Oslo Rådhus under toppmøtet i Oslo i 1999 da Bill Clinton var i byen. Politiet vil ikke fortelle om Oslo holdes øye med fra hustakene under Medvedevs besøk. Arkivfoto: PER LØCHEN / SCANPIX
I 1999: Her holder en av politiets skarpskyttere utkikk fra taket på Oslo Rådhus under toppmøtet i Oslo i 1999 da Bill Clinton var i byen. Politiet vil ikke fortelle om Oslo holdes øye med fra hustakene under Medvedevs besøk. Arkivfoto: PER LØCHEN / SCANPIX Vis mer

Politiet vil ikke utelukke bruk av skarpskyttere på takene rundt steder Medvedev besøker.

Bruker tolkerPolitiets sikkerhetstjeneste har utstedt midlertidige bæretillatelser for livvaktene i Medvedevs følge, men presidentens mannskaper står under kommando av norsk politi.

- Vi kommuniserer med dem fortløpende under besøket. Vi har et greit samarbeid med russerne, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Hvordan står det til med russiskkunnskapene hos oslopolitiet?

TIL OSLO: Den russiske presidenten Smitrij Medvedev  og kona Svetlana Medvedeva kommer til Oslo på statsbesøk. Her under påskefeiringen. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA
TIL OSLO: Den russiske presidenten Smitrij Medvedev og kona Svetlana Medvedeva kommer til Oslo på statsbesøk. Her under påskefeiringen. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA Vis mer

- Språk blir en utfordring. Vi bruker tolker for å snakke sammen. De er er utplassert på sentrale steder i staben til å forebygge misforståelser mellom enheter, sier Fredriksen.

TrusselvurderingI forkant av oppholdet gjør PST en trusselvurdering som gjelder norske miljøer som kan tenkes å ikke se med blide øyne på den russiske presidentens besøk.

Så langt har det kommet inn få søknader om demonstrasjoner. Politiet frykter ikke opptøyer under presidentbesøket.

- Søkerne er ansvarlige grupper som vi skal legge til rette for og jeg tror dette avvikles på en ryddig og håndterlig måte, sier Frederiksen.

BOR PÅ GRAND: Medved skal bo åpå Grand hotell i Oslo sentrum. Foto: Scan-Foto: Erik Johansen
BOR PÅ GRAND: Medved skal bo åpå Grand hotell i Oslo sentrum. Foto: Scan-Foto: Erik Johansen Vis mer

Da Putin besøkte Norge for et «arbeidsmøte» i 2002, var det flere demonstrasjoner mot krigen i Tsjetsjenia.

Stanser E6Selve reisen inn fra Gardermoen flyplass mandag vil skape små forsinkelser for andre bilister. Politiet på Romerike planlegger å stoppe trafikken på E6 mot Oslo noen minutter for å slippe kortesjen med presidenten fram og skape avstand mellom siste følgebil og vanlig trafikk.

Også oslotrafikken vil få noen omkjøringer mandag og tirsdag.

Sikkerhetsopplegget blir langt mindre enn rundt Obamas besøk i desember, som ble beskrevet som «tidenes sikkerhetsopplegg på norsk jord».

- Dette blir et helt annet type besøk hva gjelder omfang av program. Det vil jo speiles i sikkerhetstiltakene, som ikke får større ringvirninger enn nødvendig. Både for å skåne samfunnet for unødvendig og av hensyn til ressursbruk, sier Fredriksen.

Politiet har ikkebedt om ekstra bevilgninger for å beskytte den russiske presidenten og følge, men løser oppgavene innenfor vanlige budsjettrammer.

Salgs- og markedssjef Kari Hasselknippe ved Grand hotell vil hverken bekrefte eller avkrefte om Medvedev skal bo ved hotellet.

- Vi kommenterer generelt ikke hvem som er våre gjester og hvor de skal bo, sier Hasselknippe til Dagbladet.

2002: Putin gjestet Norge i 2002 på et arbeidsbesøk, der han traff den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og statsminister Kjell Magne Bondevik.

Foto: JON TERJE H. HANSEN/Dagbladet
2002: Putin gjestet Norge i 2002 på et arbeidsbesøk, der han traff den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: JON TERJE H. HANSEN/Dagbladet Vis mer