Slik blir skredfaren i vinterferien

- Forholdene kan endre seg raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinterferien står for tur flere steder i landet, og mange planlegger å reise på fjellet. I en pressemelding skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det i den forbindelse er viktig å holde seg oppdatert på snøskredfaren.

Vestlandet vil oppleve ruskevær, slik at skredfaren vil være 3 - betydelig for flere av områdene, advarer NVE.

Ny informasjon Skredfaren for resten av landet vurderes til 2 - moderat.   

- Vi anbefaler folk å holde seg oppdatert og følge med på varsom.no hver dag, sier vaktleder i Snøskredvarslingen hos NVE Odd-Arne Mikkelsen.   

- Forholdene kan endre seg raskt, og vi får stadig inn ny informasjon om snødekket i hele landet. Rådet vårt er som alltid å sette seg godt inn i skredproblemene og følge ferdselsrådene som er knyttet til dem. Blir det komplisert å forstå er det tryggeste man kan gjøre å holde seg unna skredterreng, det vil si terreng som er slakere enn 30 grader, sier Mikkelsen.   

På www.varsom.no oppdateres snøskredvarselet hver dag, ifølge NVE.

Sør-Norge På Vestlandet ligger skredfaren på 3-betydelig i inngangen til helga, hovedsakelig på grunn av ustabile nysnøflak i leområder. På hele Vestlandet er det også funnet rim under fokksnøen i enkelte leformasjoner mot N og Ø.  

- I slike områder kan skredene bli forholdsvis store, det er heller ikke usannsynlig at det kan gå enkelte naturlig utløste skred der det legger seg mye ny snø over rimlaget. Vi har foreløpig ikke full oversikt over hvor mange heng som har problemet, men observatørene våre jobber videre med å avdekke omfanget, sier Mikkelsen.  

- Været blir i tillegg utfordrende så det er absolutt lurt å være forsiktig.  

På Nord-Vestlandet har skredfaren kommet ned på 2-moderat, også her er det fokksnø som er hovedproblemet. Men vær obs på at det også her kan finnes rim under fokksnøen i enkelte leformasjoner mot N og Ø.  

Østlandsregionene ligger også på skredfare 2-moderat i øyeblikket.

Også her er det fokksnø som er hovedproblemet, men snødekket er komplekst med flere svake lag, både rim og kantkorn. Det er viktig å huske på at selv om skredfaren ligger på 2-moderat er det i utsatte områder fullt mulig for en skiløper å løse ut skred.  

Nord-Norge Skredfaren i Nord-Norge vurderes til 2-moderat nå før helga. Det er fokksnø som er hovedproblemet, men folk må fortsatt være obs på at det mye omtalte kantkornlaget som ligger lenger ned i snødekket fortsatt skaper en krevende situasjon.

Det er mindre sannsynlighet for skred i dette laget nå, men skredene og konsekvensene kan til gjengjeld bli store hvis de løsner.  

- Så lenge kantkornlaget er til stede og mulig å påvirke er det lurt å være konservativ når man skal velge turterreng, sier vaktleder Odd-Arne Mikkelsen.