Guldvog om sommerferien:

Slik blir sommeren for deg

Smitteverntiltak, vaksinasjon, ferier og coronasertifikat: Slik tror helsedirektør Bjørn Guldvog at sommerferien blir for deg.

SLIK BLIR SOMMEREN: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på hvordan sommeren blir. Video: Nina Hansen Reporter: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +469
innlagt115 +6
døde 757 +10
påvist smittet 155 000 000+841.0K
døde 3 240 000 +14.2K
Se mer

Helsedirektør Bjørn Guldvog skal forsøke å ta en sein sommerferie i år, antakeligvis fra midten av juli. Innen den tid tror han at det er rimelig stor sannsynlighet for at ting ser bra ut i Norge.

- Jeg er usikker på om det blir norgesferie eller en liten reise til Sverige. Jeg har jo denne hytta i Sverige som jeg håper at jeg kan besøke i løpet av sommeren, sier Guldvog til Dagbladet.

I slutten av januar enset han en overoptimisme i befolkningen. Nå opplever han derimot en optimisme i befolkningen som det er grunnlag for – faktisk er han ganske optimistisk selv.

Derfor kan han by på en rekke gladnyheter når han nå skal fortelle om hvordan han ser for seg at sommeren kan bli for deg.

OPTIMISTISK: Helsedirektør Bjørn Guldvog er ganske optimistisk før sommerferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPTIMISTISK: Helsedirektør Bjørn Guldvog er ganske optimistisk før sommerferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tiltakene

Innen midten av mai ser Folkehelseinstituttet for seg at alt helsepersonell, alle over 65 år og alle over 18 år med underliggende sykdommer skal ha fått tilbud om coronavaksine. Deretter, i slutten av mai, ser regjeringen for seg å iverksette andre trinn av den nasjonale gjenåpningsplanen.

Hittil har utsatte områder som Oslo og Viken hengt etter i gjenåpningen, men helsedirektør Guldvog håper at dersom den gunstige utviklingen fortsetter, så kan Oslo og Viken være i rute med resten av Norge i andre trinn.

Det må gå omkring tre uker mellom hvert trinn for at helsemyndighetene og regjeringen skal kunne bedømme effekten av lettelsene. I beste fall betyr det at fjerde og siste trinn av gjenåpningsplanen kan iverksettes i løpet av sommerferien.

- Jeg tror at det blir en veldig fin sommer i Norge og at vi kan ha et ganske åpent samfunn allerede fra tidlig i juli. Naturligvis vil det fortsatt være noen begrensninger for hvor mange som kan delta på arrangementer, samt at jeg er usikker på når vi kan ankomme Norge fra utlandet uten å måtte gjennomføre innreisekarantene, men jeg er ganske optimistisk.

- Tror du at det kan komme lokale tiltaksendringer i sommerferien?

- Ja, det tror jeg. Jeg tror nok at vi kommer til å få enkelte smitteutbrudd ved arrangementer og arbeidsplasser for eksempel, men forhåpentligvis blir det ikke så veldig mange, og vi vet at vi kan slå ned slike utbrudd med forsterket TISK og ved å innføre tiltak raskt.

SYNKER: Antall innleggelser i Norge i forbindelse med corona går ned. REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Vaksinasjon

Folkehelseinstituttet ser for seg at vaksinasjon av personer under 65 år uten underliggende sykdommer vil fortsette inn i sommerferien. Guldvog håper at kommunene i løpet av juni kan være i stand til å informere befolkningen om hvilken uke de ser for seg å vaksinere den enkelte.

- Hvordan ser du for deg at sommerferien blir for de uvaksinerte?

- Det vil nok være en periode hvor de uvaksinerte vil være omfattet av flere smitteverntiltak enn de vaksinerte. Fullvaksinerte vil for eksempel ha unntak fra smittekarantene.

- Hva tenker du om at noen kan synes at dette virker urettferdig?

- Det er naturligvis et vanskelig spørsmål. Men dét spørsmålet er ikke først og fremst opp til oss i helsesektoren å besvare, det er politikernes privilegium å gjøre disse avveiningene, sier Guldvog og fortsetter:

- På den ene siden er det urettferdig at de fullvaksinerte må begrense aktiviteten sin selv om de faktisk har mindre grunn til å gjøre det. På den andre siden vil det være urettferdig dersom de uvaksinerte ikke kan delta på ulike aktiviteter i samfunnet.

Men Guldvog er også håpefull på vegne av dem som ser for seg å gå uvaksinert inn i sommerferien. I disse dager diskuterer han nemlig med sine kolleger om hvilke muligheter man skal gi til dem som nylig har gjennomgått covid-19-infeksjon eller som kan framvise negativt prøvesvar.

SERTIFIKAT: Guldvog ser for seg at nordmenn i sommer kan bruke et coronasertifikat i forbindelse med arrangementer i Norge og utenlandsreiser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SERTIFIKAT: Guldvog ser for seg at nordmenn i sommer kan bruke et coronasertifikat i forbindelse med arrangementer i Norge og utenlandsreiser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Coronasertifikat

Helsedirektoratet har allerede levert den første versjonen av coronasertifikatet til regjeringen. I første omgang ser de for seg at dette kan vise siste prøvesvar og status for vaksinasjon. Men innen juli ser Guldvog for seg å ha på plass et fullverdig coronasertifikat som kan brukes til reiser på tvers av EU-land. Sertifikatet skal etter planen være både utskriftsbart og digitalt.

- Det vil være teknisk mulig for folk å bruke en midlertidig løsning for coronasertifikatet allerede i løpet av noen dager, sier Guldvog og forteller at de fortsatt diskuterer hva sertifikatet skal kunne brukes til i Norge.

- Nå har fullvaksinerte mulighet til å møtes i større grad i den private sfæren. Vi ser på om det er mulig å utvide dette til å også gjelde arrangementer som krever at man er fullvaksinert, har gjennomgått infeksjon eller kan framvise negativt prøvesvar.

- Kan man i sommer bli nødt til å vise coronasertifikatet for å komme inn på utesteder og restauranter i Norge?

- Det vet jeg ikke helt ennå. Jeg tenker at det vil være mange utesteder, i hvert fall uteserveringssteder, hvor man ikke trenger å vise fram et slikt sertifikat for å komme inn. Men det kan være aktuelt for arrangører å be om å få se et slikt sertifikat i forbindelse med spesielle arrangementer hvor mange skal samles innendørs.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Ingen data sendes over til Dagbladet, alt skjer kun på din datamaskin.

Utenlandsferier

- Tror du at nordmenn kan reise på utenlandsferie i sommer?

- Det er for så vidt mulig å reise utenlands nå også, men Utenriksdepartementet fraråder unødvendige utenlandsreiser, i tillegg til at det er strenge karanteneregler ved hjemreise. Jeg tror nok at man vil se annerledes på dette i sommer, og at det for vaksinerte personer vil være mulig å reise til Norge fra flere områder i Europa uten å måtte gå i innreisekarantene. Men det er viktig å understreke at dette avhenger av hvordan smittesituasjonen utvikler seg både i Norge og i andre land, så jeg kan ikke være helt sikker.

- Hvordan bør man forholde seg til dette i dag?

- Det er nok slik som statsministeren har sagt at man bør ha en god avbestillingsforsikring dersom man bestiller en reise til utlandet. Det er ingen garanti for at man kan reise til utlandet uten å måtte gå i karantene når man kommer tilbake – selv om man har blitt vaksinert, sier Guldvog.

- Det er ikke sikkert at nye virusvarianter er farlig for deg når du har blitt vaksinert, men det er risiko for at du kan importere nye virusvarianter til Norge dersom du ankommer fra et land med stor spredning av nye varianter.

NORMAL HVERDAG: Guldvog håper at hverdagen vil oppleves som normal i Norge fra og med høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NORMAL HVERDAG: Guldvog håper at hverdagen vil oppleves som normal i Norge fra og med høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nye varianter

Det er nettopp det som er den store frykten – at man kan importere virusvarianter som vaksinene ikke har like god effekt mot.

- Men dersom det skjer, så vil jeg forvente at de coronavaksinene som vi har i dag vil ha noe effekt, samt at vi vil ha nye vaksiner på plass mye raskere. I løpet av noen måneder så kan vi for eksempel få en såkalt boostervaksine som beskytter mer målrettet mot de nye variantene. Dermed håper jeg at vi vil ligge i forkant av de nye virusvariantene, sier Guldvog og fortsetter:

- Men det er ikke noe garanti for det. Pandemien er egentlig ikke over før den er over i alle land. Og dersom det kommer en ny virusvariant som vaksinene nesten ikke har effekt mot, så er vi egentlig inne i en ny pandemi, og da er den eneste trøsten at det vil ta mye kortere tid å lage nye vaksiner.

- Når kan vi oppleve en normal hverdag i Norge?

- Det blir vel egentlig ikke en normal hverdag før alle land er helt ute av pandemien. Det kan faktisk ta flere år før vi igjen kan reise som normalt til alle land i verden for eksempel. Men jeg håper og regner med at man i Norge vil ha en ganske normal hverdag fra og med høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer