Slik blir Trumps siste uke

Mens stadig flere vil kaste ham på dør, legger Donald Trump planer for én siste seiersturné.

- JEG HAR SETT DET FØR: I en video postet på Twitter går skuespiller og tidligere California-guvenør Arnold Schwarzenegger hardt ut mot Donald Trump, og mot denne ukas hendelser i Washington, D.C. Her kan du se budskapet hans. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens demokrater forfatter riksrettsdokumenter og et stadig økende antall folkevalgte vil avsette ham snarest mulig, legger Donald Trump planer for en tettpakket uke før Joe Biden innsettes som president 20. januar.

Blant annet planlegger den avtroppende presidenten en tur til grensa til Mexico.

Tirsdag skal Trump etter planen besøke grensa mellom USA og Mexico, for å rette søkelys mot administrasjonens arbeid med grensemuren. Det sier en representant for Det hvite hus i en pressemelding gjengitt av nyhetsbyrået AP.

Vil vise bragder

Turen går til byen Alamo, Texas, hvor Trump vil markere det han anser som ferdigstillingen av 645 kilometer med grensemur.

Dette blir trolig første gang Trump viser seg offentlig siden den flammende talen han holdt onsdag, få timer før en folkemengde stormet kongressbygningen i Capitol Hill.

Fem personer mistet livet i kaoset som oppsto, og flere personer med tilknytning til høyreekstreme bevegelser er blitt pågrepet etter angrepet.

Trump skal ifølge nyhetsbyrået være oppsatt på å benytte sin siste uke i Det hvite hus til å framheve det han anser som sine største suksesser.

Løftet om å bygge muren var en sentral del av Trumps presidentkampanje i 2016. Trump har bygget flere mil med mur - men brorparten erstattet allerede eksisterende grensegjerder, satt opp av tidligere administrasjoner.

Presidenten lovet også at Mexico ville betale for muren. I stedet endte regninga hos USAs skattebetalere, skriver AP.

Siste stikk mot Twitter

Trump har i lengre tid ligget i krig med «Big Tech», og han har ikke blitt mer vennlig innstilt etter at en rekke sosiale medieplattformer - deriblant Facebook og Twitter - besluttet å stenge profilene hans.

Presidenten har gjentatte ganger forsøkt å få Kongressen til å oppheve lovbestemmelsen Section 230, en del av USAs internettlovgivning.

Den slår fast at en bruker eller eier av en datatjeneste - som Facebook eller Twitter - ikke kan holdes rettslig ansvarlig for innhold postet av en tredjepart.

Bloomberg, som viser til ikke navngitte kilder med kjennskap til saken, skriver at Trump trolig vil skru opp denne innsatsen i løpet av den siste uka. Sjansene for at Senatet endrer denne loven rett før Biden sverges inn, er imidlertid ikke veldig stor, skriver Bloomberg.

Trump skal også ha klargjort en rekke presidentordrer knyttet til ulike tech-selskaper. Hvorvidt noen av dem vil forlate pulten hans, er imidlertid ikke klart, sier en av Bloombergs kilder.

De samme kildene hevder også at Trump skal ha lagt planer for en siste runde med benådninger.

Seinest julaften ble det klart at Trump besluttet å benåde sin tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, sin langvarige rådgiver Roger Stone og Charles Kushner, faren til svigersønnen Jared Kushner.

Ikke bekymret for riksrett

Trump skal ikke være nevneverdig bekymret for trusselen om riksrett eller tvungen avsettelse.

Dersom Trump skal avsettes ved hjelp av det 25. grunnlovstillegget, må initiativet komme fra visepresidenten - altså Mike Pence.

- Han må få med seg enten halvparten av regjeringen, eller et flertall i en nemnd nedsatt av Kongressen. Og det er en snøballs sjanse i helvete for at Pence gjør det, sa USA-historiker Ole O. Moen nylig til Dagbladet.

Den vurderingen deler både Trump og Pence, ifølge Bloombergs kilder.

Torsdag meldte CNN at presidenten og visepresidenten ikke hadde snakket samme siden angrepet mot Kongressen dagen før.

Ifølge både Bloomberg og Forbes har de fortsatt ikke pratet sammen søndag.

Også nyhetsbyrået Reuters bekrefter at stemningen i Det hvite hus ikke er på topp.

Torsdag svarte en rådgiver tett på presidenten følgende på spørsmål om vedkommende hadde snakket med presidenten etter angrepet, ifølge byrået:

- Har ikke lyst.

Republikanere ber Trump gå

Den republikanske senatoren Pat Toomey fra Pennsylvania er blant dem som har bedt president Donald Trump om å trekke seg i kjølvannet av Capitol-opprøret onsdag.

Han er den andre republikaneren som går ut og ber Trump trekke seg etter angrepet på kongressbygningen.

Alaska-senator Lisa Murkowski var den første republikanske senatoren til å be om president Donald Trumps avgang etter stormingen av Kongressen. Dette ble kjent fredag.

- Jeg vil ha ham ut. Han har forårsaket nok skade, sa Murkowski til Anchorage Daily News fredag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer