Debatt:  Fabian Stang skal debattere på TV2 i kveld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
Debatt: Fabian Stang skal debattere på TV2 i kveld. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Slik blir TV-valgkampen

Debattene starter i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 12. september er det kommunevalg, og det er ikke bare partiene som maner til valgkamp.

Dagbladet har fått tilgang til valgprogrammene til både NRK og TV2, og kanalene satser tungt på årets valgkamp.

TV2 starter i kveld med sitt program "Møt folket", som er et debattprogram bestående av et panel med politikere fra hele landet.

 Debatt:  Libe Rieber-Mohn deltar på debatt i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Debatt: Libe Rieber-Mohn deltar på debatt i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

I følge Arbeiderpartiet og Høyre skal både Libe Rieber Mohn (Ap) og Fabian Stang (H) skal delta i debatten.

Også kommunalminister Liv Signe Navarsete skal delta.

I morgen starter NRK sin dekning med en ordførerdebatt. Ordførere og ordførerkandidater fra alle partiene, og fra hele landet, skal delta på debatten. Panelet her består blant annet av Rita Ottervik (Ap), ordfører i Trondheim, Fabian Stang (H), ordfører i Oslo, og Bjørg Tysdal Moe (Krf), ordførerkandidat fra Stavanger.

 Debatt:  Liv Signe Navarsete deltar på debatt i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
Debatt: Liv Signe Navarsete deltar på debatt i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

På grunn av partienes enighet om å vente med rikspolitikken, vil den første partilederdebatten være en felles sending for de to kanalene tirsdag 23. august klokken 19.45. Debatten sendes fra Vandrehallen i Stortinget, og NRKs Nina Owing og TV2s Oddvar Stenstrøm vil være programledere. 

Kjente profiler
Det blir mange kjente fjes å se under valgkampen på begge kanaler. På TV2 vil Oddvar Stenstrøm, Arill Riise, Vår Staude og Stein Kåre Kristiansen være sentrale i dekningen, og på NRK skal blant annet Erik Wold, Lisbeth Skei, Nina Owing og Atle Bjurstrøm lede debattene. Oddvar Stenstrøm ser fram til høy temperatur.

- Mange mener at høy temperatur kan ødelegge litt for debatten, men jeg mener at så lenge man klarer å ikke snakke i munnen på hverandre, så er god temperatur et bevis på at debatten har nerve. Det er når folk virkelig blir engasjerte, og bryter meninger med hverandre og argumenterer godt for seg, at det virkelig blir interessant, sier Stenstrøm.
 

Speile hele landet
Begge kanalene understreker at det blir viktig å ta hensyn til at dette er et lokalvalg, og ikke et stortingsvalg, og påpeker at et lokalvalg krever en litt annen tilnærming. Både ansvarlig for TV2 sin dekning Stål Talsnes og Rolf Sanne-Gundersen fra NRK forsikrer at de er forberedt på dette.  

- Vi må ta på alvor at dette er et kommunevalg. Kommunevalg handler om de nære tingene og viktige temaer i folks hverdagsliv. Vårt slagord i denne valgkampen er "Du bestemmer", i det ligger også at vi vil forsøke å speile norsk politikk nedenfra, sier Talsnes.

- En overordnet målsetting for oss er at vi skal vise i våre sendinger at 2011 er et lokalvalg, ikke et stortingsvalg. Det betyr at vi ønsker å ha fokus på lokale problemstillinger fra hele landet. Vi vil speile hele landet på en god måte, sier Sanne-Gundersen.

Både NRK og TV2 vil sende blant annet folkemøter, dueller, debatter og partilederutspørringer.  

Satser på nett
For dem som ønsker å følge valgkampen enda tettere kommer både NRK og TV2 til å satse på nett.

- Vi kommer til å starte valgdekningen på nettet mandag, med en ny stor satsning, sier Sanne-Gundersen.

- På nettet har vi etablert "Velgerguiden", hvor samtlige listekandidater i alle landets kommuner kan presentere seg og kommunisere med velgerne direkte. Her kan velgerne også stille spørsmål til kandidatene, sier Talsnes i TV2.