RØRENDE ENIGHET: Trodde Aps avtalepartnere på Stortinget. Fra venstre Aps Terje Lien Aasland, SVs Heikki Holmås og Jon Evang fra miljøorganisasjonen Zero, under kakefesten for Utsira-enigheten 16. mai. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
RØRENDE ENIGHET: Trodde Aps avtalepartnere på Stortinget. Fra venstre Aps Terje Lien Aasland, SVs Heikki Holmås og Jon Evang fra miljøorganisasjonen Zero, under kakefesten for Utsira-enigheten 16. mai. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.Vis mer

Slik blir Utsira-løsningen

Regjeringen tvinges til å stille krav om elektrifisering av alle felt — men Ap hjelper dem med å utsette miljøtiltaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvannen uke etter at en samlet opposisjon på Stortinget feiret enigheten om å tvinge regjeringen til å elektrifisere hele Utsira-området fra start, godtok plutselig Arbeiderpartiet regjeringens løsning om å elektrifisere stor-feltet Johan Sverdrup i fase én, og de tre småfeltene i fase to.

Aps Terje Lien Aasland kalte det en seier og mente at regjeringen var presset til å snu.

- Statsråden som har vært imot en områdeløsning, er nå for. Jeg er glad for alle som skifter mening og blir enige med oss, sa Aasland til Dagbladet, og sa at Ap ikke har tatt stilling til om fullelektrifiseringen skal skje i fase én eller to.

Skuffet KrF Dette falt ikke i god jord hos avtalepartner KrF. KrF har ment at det skal bygges for full elektrifisering fra dag én. Forvirringen har oppstått fordi opposisjonen i stedet for å bruke ordene fase én og fase to i avtaleteksten, brukte ordet oppstartsfase. Dette har Ap og KrF tolket vidt forskjellig.

- Jeg er meget overrasket over signalene som kommer fra Ap. Jeg forutsetter at avtalen vår fortsatt gjelder og at oppstartsfasen ikke er i fase to, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Han sier at Aps snuoperasjon bidrar til forvirring om Ap stemmer på miljøets side. Også miljøbevegelsen sår nå tvil om Aps nye, grønne profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til at Aps snuoperasjon, er redsel for tap av arbeidsplasser. Prosjekteringen av Johan Sverdrup-feltet er i gang. Både Ap og regjeringspartiene frykter at endringer vil føre til utsettelser som leverandørindustrien ikke tåler.

Elektrifisering blir krav Regjeringen er godt fornøyd med at Ap snur. Likevel, den blir tvunget av Stortinget til å forsterke løftene om elektrifisering. Der regjeringen før har hatt «mål» om elektrifisering av hele området, vil Stortinget etter alt å dømme nå gjøre det til et krav. Opposisjonens avtale står fast, men vil trolig få merknader som sier at elektrifiseringen av småfeltene kan skje enten i fase én eller fase to - alt etter hva som passer oljeselskapene best.

- Vi er positive til krav om elektrifisering men det viktige for oss er å sikre at det ikke blir forsinkelser i Sverdrup-utbyggingen slik at arbeidsplasser blir satt i fare, sier Høyres energipolitiske talsmann, Nikolai Astrup.

Dermed kan det gå to til fem år fra Johan Sverdrup kommer i drift med landstrøm, til de andre feltene kobler fra gassturbinene og blir elektrifisert. Ifølge Oljedirektoratet vil elektrifisering av hele Utsira gi utslippsreduksjoner på opp imot én million tonn CO2 i året. Johan Sverdrup utgjør 60 - 70 prosent. Hvert år uten elektrifisering av tre av feltene kan bety utslipp på 400 000 tonn CO2.