Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir været framover

- Ganske vått og vindfullt på Vestlandet, sier meteorolog.

KALDT: 1. desember 2010, da dette bildet ble tatt, stod det -12 på gradestokken. Årets vinter har vært mildere, men også våtere, ifølge Meterologisk Institutt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KALDT: 1. desember 2010, da dette bildet ble tatt, stod det -12 på gradestokken. Årets vinter har vært mildere, men også våtere, ifølge Meterologisk Institutt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag kom Meteorologisk institutts langtidsvarsel for Norge. Til tross for kalde temperaturer flere steder i landet i dag, forteller langtidsmeteorolog Håkon Mjelstad at kulden ikke vil holde seg utover i uken. Tvert i mot vil kulden på Østlandet bare holde seg til tirsdag denne uken.

- I Sør-Norge er det forholdsvis kjølig og kaldt nå. Det kommer ikke til å vedvare, for innen vi nærmer oss helgen er mild og fuktig luft på vei. I Nord-Norge har det vært ganske dårlig vær og vindfullt, i alle fall i deler av Troms og Finnmark. Det vil roe seg etter hvert, og det blir mildt der og, i alle fall i løpet av helgen, sier Mjelstad til Dagbladet.

Prognosene for langtidsværvarselet går frem til lille julaften.

- Best i øst, verst i vest På spørsmål om hvor det vil bli best og verst å være fremover, er det - som vanlig - geografien som er avgjørende. Sør-Norge er på vei inn i en periode som blir mildere enn det som er normalt for denne årstiden.

- Østlandet ligger mye i le, så om man ikke vil ha nedbør er dét det beste stedet å være. Det blir en runde nå fremover med mildt og vått vær, som gjelder for en stor del av landet. Deler av Vestlandet får det ganske vått, og tidvis vindfullt, forteller Mjelstad til Dagbladet.

- Ikke hvit jul ved kysten - Det er minst sannsynlig for hvit jul om man bor ved kysten, der kan man risikere å få en grønn og våt jul, sier Mjestad til Dagbladet.

Mange av oss håper på en hvit jul, men også her er det geografien som kan være avgjørende. Mjelstad forteller at de som bor i innlandet og i høyden har de beste mulighetene for å få ønsket om snø infridd. Kysten ligger såpass utsatt at eventuell snø ikke vil bli liggende særlig lenge. Likevel er det spesielt én landsdel som ligger godt an for å få snø til jul.
 
- I Nord-Norge kan nær sagt alt skje; det er den landsdelen som mest sannsynlig vil få hvit jul. Været der svinger mye frem til julaften, men sjansene er brukbare. Også her vil det bli mildt og vått, men også perioder med kaldere vær igjen, sier Mjelstad til Dagbladet.

De som ønsker seg snø på Sør- og Østlandet står derimot i fare for å bli skuffet.

- Der er det litt i mildeste laget for hvit jul nå, særlig i lavlandet. Jo lenger innover i landet og oppover i høyden man kommer, jo større for minusgrader og kanskje snø. De lavereliggende områdene kan nok ikke vente seg særlig mye snø, men nå er det jo også relativt langt frem til julaften, sier Mjestad til Dagbladet.

Han opplyser at det samme gjelder for Trøndelag.

Spådde rekordkald vinter Da Dagbladet ringer Meteorologisk institutt er Mjelstad i gang med å legge inn langtidsvarslingen for Norge, og forteller at det i deler av landet i dag har vært «direkte kaldt». Derimot har ikke spådommene for årets vinter slått til ennå: i oktober ble det spådd at vinteren 2015 kunne bli rekordkald.

Foreløpig er årets vinter nesten fri for snø, i alle fall i de sørligere delene av Norge. Oslo-borgerne kan ikke forvente en hvit jul i år, men dét betyr ikke at klimaendringer har skylden. Snøen kom ikke nødvendigvis tidligere før i tiden heller.

- På Vestlandet vil det fra helgen av bli vått og mildt. Også på Sør- og Østlandet blir det mildt og mye vått. Fra Trøndelag er det blandet, de får ikke bare godvær. Men det kommer til å bli mildt og vått der óg, sier Mjelstad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media