HVIT JUL?: Ifølge meteorologene kan det bli hvit jul der det allerede er snø nå, og i fjellet. Ellers blir det midvær, regn og storm flere steder i landet i julehelga.  Her fra Røros, som får hvit jul også i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HVIT JUL?: Ifølge meteorologene kan det bli hvit jul der det allerede er snø nå, og i fjellet. Ellers blir det midvær, regn og storm flere steder i landet i julehelga. Her fra Røros, som får hvit jul også i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik blir været i julehelga

Sjekk hvor det blir storm, regn og mildvær - og hvor det blir hvit jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juleværet kan bli svært mildt, vått og urolig over hele landet, ifølge meteorologene.

- Den kommende perioden vil domineres av et lavtrykksenter fra Nord-Atlanteren som trekker mot nordøst. Det betyr at det blir vått og mildt vær fra Vestlandet og nordover til Nord-Norge, sier meteorolog ved StormGeo Mariann Aabrekk.

Kaldest i Nord-Norge Fra Meteorologisk Institutt meldes det stormfullt julevær.

- Fra 1. juledag blir det storm både på kysten og i fjellet på Vestlandet og nord i Sør-Norge, sier meteorolog Arild Mentzoni.

Temperaturene de kommende dagene vil ligge mellom fem og seks grader fra Trondheim og sørover. Sjansen for at det blir en hvit jul er derfor liten, med mindre du feirer i fjellet:

- Snøgrensa vil ligge på rundt 800 meter i Sør-Norge i helga. Det kan bli litt kjøligere natt til julaften, men dette vil raskt snu på julaften. Lengst nord i landet blir det kaldt nok til at nedbøren vil komme hovedsakelig som sludd og snø, mens det sør for Stadt blir regn med sludd og snø i høyereliggende strøk, sier Aabrekk.

Opphold på Østlandet Hun understreker at snøen antakelig vil bli liggende der det allerede er hvitt, og at det kan bli opphold på Østlandet i romjula:

- I Nord-Norge vil temperaturene ligge mellom tre og fire grader i kystområdene, og på Vestlandet kommer det nedbør i form av regn. Østafjells ligger som vanlig i le for vestaværet, og selv om det kan komme litt spredt nedbør her i starten, er det opphold og perioder med sol som blir den dominerende værtypen i romjula.

Lavtrykkene fører med seg en del vind, og det ventes perioder med kuling fra sørvest til nordvest utsatte steder:

- På julaften blir det sludd og snøbyger vest i Sør-Norge, mens det blir opphold og til dels pent vær østafjells. På julekvelden vil vinden øke til sørlig kuling lengst nord på Østlandet og på Vestlandet, ifølge Aabrekk.

- Det blir kraftig vind vest i landet, helt fra Stadt til Lofoten fredag denne uka. Det dominerende været i kystområdene blir kuling kombinert med lavtrykk, legger hun til.

Storm og kuling Meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Arild Mentzoni varsler urolig vær med kraftig vind i julehelga:

- Det blir også urolig vær på søndag med sørvestlig kuling både i sør og i Nord-Norge. Det blir regn i lavlandet i sør og sludd og snøbyger i Troms og Finnmark, sier han.

Ifølge meteorologene fortsetter den urolige værtypen utover i romjula.

- Spesielt på Vestlandet blir det periodevis mye nedbør. For det meste blir det mildvær, men i Nord-Norge kan det bli så kaldt at noe av nedbøren kommer som sludd og snø. Foreløpig er det for tidlig å si noe om nyttårsværet, men det er ingenting i våre prognoser som viser at det blir roligere, sier Mentzoni.

- Det blir ingen store endringer utover. Trenden blir veldig lik hele den kommende periode. Foreløpig er det ingenting som tyder på det blir klart og fint vær på nyttårsaften, sier Abrekk.