HÅPLØST FORELSKET: «Josef» betalte 200 000 kroner for ei kone som ikke fantes. Datingsvindel er en av flere framgangsmåter Nigeria-svindlerne bruker. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
HÅPLØST FORELSKET: «Josef» betalte 200 000 kroner for ei kone som ikke fantes. Datingsvindel er en av flere framgangsmåter Nigeria-svindlerne bruker. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/DagbladetVis mer

Slik blir vi lurt for millioner

Nigeria-svindlere opererer på telefon, sjekkesteder og på gata. Nordmenn går rett på - gang etter gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forbrukerombud i en rekke land offentliggjør i dag en advarsel mot Nigeria-svindel.

- Tro aldri på løfter om gevinster eller utbetalinger fra personer ikke kjenner, oppfordrer forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Et velkjent svindelkonsept er e-post, SMS eller brev med tilbud om å hjelpe en ukjent person med å flytte store pengesummer, for eksempel ved bruk av bankkontoen din.

- Henvendelsene er ofte formulert personlig til deg, advarer ombudet.

Tidligere i dag sto «Kristian» fram med sin historie om hvordan han ble lurt for 54 000 kroner mot løfter om at summen skulle mangedobles.

Dagbladet kan nå beskrive metodene Nigeria-svindlerne tar i bruk:

UTSPEKULERT: 31-åringen fra Oslo ble svindlet for 9000 dollar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTSPEKULERT: 31-åringen fra Oslo ble svindlet for 9000 dollar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

• KjærlighetssvindelFør nyttår fortalte Dagbladet historien om «Josef» som betalte 200 000 kroner for ei kone som ikke fantes. En person som kalte seg Gladys, bosatt i Ghana, lokket nordmannen utpå via datingnettstedet Match.com. Paret skulle gifte seg - men på veien dit måtte nordmannen legge ut for totalt over 200 000 kroner av imaginære utgifter for den afrikanske skjønnheten. Oppi det hele dukket det opp to kasser med 18 millioner falske dollar - men «Josef» ble verken rik eller gift.

- Hva som skjedde? Jeg vet sannelig ikke, sa «Josef», til Dagbladet den gang.

- Dette er det vi hører oftest om. Jeg har registrert datingsvindler for over 37 millioner kroner. Jeg blir nesten ringt hver dag om slike tilfeller, sier Økokrims svindelekspert Anne Dybo til Dagbladet.

• Lures av mystiske slektninger Et velkjent svindelkonsept er e-post, SMS eller brev med tilbud om å hjelpe en ukjent person med å flytte store pengesummer, for eksempel ved bruk av bankkontoen din. Et annet eksempel er henvendelser om at du har arvet penger eller at du ved å være med på et annet fantasifullt opplegg vil bli belønnet med store pengebeløp.

- Vi ser at det oftere etableres en kontakt på internett i forkant av svindelen, slik at opplegget skal fremstå som mer troverdig, sier Anne Dybo.

• Svindel over telefonEn gullsmed på et lite sted ble for en tid tilbake oppringt fra et utenlandsk nummer, med forespørsel om firmaet ønsket en nettside i USA. Lite datakyndig og usikker på hvordan han kunne markedsføre firmaet, gikk mannen på limpinnen.

FORFALSKET: Svindlerne produserer ofte store mengder falsk dokumentasjon.
FORFALSKET: Svindlerne produserer ofte store mengder falsk dokumentasjon. Vis mer

Han overførte 10 000 dollar til en utenlandsk konto. Han var i kontakt med Økokrim, og ble spurt om hvorfor han trengte en amerikanskregistrert nettside. Mannen hadde ikke noe godt svar.

- Ved å bruke telefon unngår svindlerne søppelpost-filtrene som finnes hos e-postleverandørene, forklarer Dybo.

• Prostituerte er involvert:Det er kjent at Nigeria-svindlere bruker gateprostituerte for å huke inn ofre. En mann, gift og i 50-årene, kom i kontakt med to prostituerte på Karl Johan.

- Han sier han synes synd på de to og ville gi de mat, sier Dybo til Dagbladet.

- De ble med på et hotellrom, hvor de lanserte de en lukrativ forretningsidé for mannen. De prostituerte overtalte ham til å møte en mannlig forretningspartner - og mannen ble sågar med til en europeisk storby, hvor han fikk se en koffert full av penger. Mannen skulle betale for hvitvasking av pengene gjennom et firma han drev. Han endte opp med å tappe firmaet for over 2,5 millioner kroner, og tok til slutt opp lån på huset.

ADVARER: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon, sammen med Økokrim. Foto: Knut Falch / SCANPIX
ADVARER: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon, sammen med Økokrim. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Først da avdekket kona hans hva som skjedde. Han stoppet aldri selv, sier Anne Dybo.

 Mannens kone havnet på psykiatrisk sykehus, mannen selv er dypt traumatisert, og 2,5 millioner kroner fattigere.