Slik blir vielsen

TRONDHEIM (Dagbladet): Sissel Kyrkjebø, gregoriansk sang og en åtte og et halvt minutt lang biskopstale til brudeparet. Det er blant ingrediensene i Märtha og Aris vielse i Nidarosdomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det lydprøve med full musikalsk gjennomgang i bryllupskirken. Verken brudeparet eller solist Kyrkjebø var til stede, men ellers var alle sangere og musikanter på plass.

Dagbladet har gjennom samtaler med flere av aktørene de siste dagene fått vite hovedtrekkene i fredagens vielse. Her er de viktigste elementene:

  • Det blir ikke bare orgelspill, men også korsang under inngangen til bruden og hennes far. Når kong Harald fører prinsesse Märtha opp til en ventende Ari Behn, synger Nidarosdomens Guttekor «Eg er glad» av Svein Møller. Det er et moderne musikkstykke med blåsere, orgel og kor. Møller var en av landets mest markante kirkemusikere. Han jobbet i 15 år som kantor i Nordstrand menighet og ett år på Viken folkehøgskole, før han døde bare 41 år gammel i 1999.

Middelaldersk

  • Like etter inngangen vil kirkerommet fylles av gregorianske toner. Trondheimskoret Schola Sanctae Sunnivae framfører «Lux Illixit» - en sekvens fra middelalderen. Dette er musikk som opprinnelig ble sunget av munker i Nidaros, men dette koret består av kvinner.
  • «Guds kjærleik» er den første salmen som blir sunget i vielsen. Det er en kjent og kjær sang, som er mye brukt, ikke minst i bryllup.
  • Sissel Kyrkjebø er det mest kjente artistnavnet i vielsen. Hun skal synge sammen med Nidarosdomens Jentekor, blant annet folketonen «Lær meg å kjenne dine veier». Hun er trolig også med på «Våren» av Edvard Grieg, som ellers framføres av Nidarosdomens Jentekor og ei gruppe musikere fra Trondheim Symfoniorkester.
  • Nidarosdomens Guttekor deltar med enda en sang i vielsen: «Peace of God» av komponisten John Rutter. Bruden er som kjent dette korets høye beskytter.

Lang forberedelse

  • Biskop Finn Wagle skal vie Märtha og Ari. Han vil holde en tale til brudeparet som varer i åtte og et halvt minutt. Wagle sier til Dagbladet at han nå er ferdig med talen, som han har arbeidet med et halvt års tid.
  • Domkoret vil bidra ved vielsen, både under salmesangen og ved Amen-sang.
  • Et skikkelig rocka orgelstykke avslutter vielsen. Det er organist Oddbjørn Sæbø (43) som under brudeparets utgang spiller en komposisjon av Charles Marie Widors, sammen med to trompeter og to tromboner. Sæbø er fra Molde, men bor nå i Trondheim, der han vikarierer for domorganisten.

I dag er det generalprøve på vielsen i Nidarosdomen, med full gjennomgang av hele programmet.

TRAVLE DAGER: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn på vei inn til reklamebyrået Scan-Partner i Trondheim i går. Byrået har laget det kontroversielle designprogrammet til bryllupet. I dag braker det offisielle programmet løs, med vennefest på restauranten Bølgen & Moi.