Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Viggo Kristiansens nye liv

EIKSMARKA (Dagbladet): Allerede mandag overføres Viggo Kristiansen til Ila fengsel og sikringsanstalt. Der skal han sone straffen på 21 års forvaring. Les hvordan livet blir i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når jerndørene smeller igjen bak Viggo Kristiansen i Jøssingveien 33 på Eiksmarka mandag, står det et stort apparat klart til å ta imot ham.

Han vil først bli sendt til en inntaksavdeling, der det er fem-seks andre innsatte.

- Der vil vi ha samtaler med ham, for å finne ut hvordan han opplever situasjonen og for å vurdere ham. Han har akkurat fått en dom på 21 års forvaring, og reaksjonen hans kommer nå, sier direktør ved fengselet, Knut Bjarkeid, til Dagbladet.

På inntaksavdelingen får han ikke treffe andre innsatte. Etter kort tid - alt fra noen timer til noen dager - blir han overført til en avdeling i sørblokka i hovedbygget. Der vil fengselsledelsen sørge for at Kristiansen begynner å omgås de andre fangene så raskt som mulig.

Kontaktbetjent

Kristiansen vil få oppnevnt en kontaktbetjent, som skal følge ham opp. Betjenten skal blant annet hjelpe ham med å planlegge framtida, skolegang og fritidsaktiviteter.

Etter planen skal Kristiansen seinere overføres til «annekset», som er en spesialavdeling der de innsatte har et stort støtteapparat rundt seg. På den avdelingen, som ligger helt for seg selv ved siden av luftegården, er det ti innsatte og femten ansatte.

Flytter i mai

Når forvaringsavdelingen står klar til innflytting i mai, flytter Kristiansen inn der.

Teoretisk sett kan dette bli Viggo Kristiansens hjem resten av livet.

Avdelingen ligger i tredje etasje på Ila, og vil få plass til 11 innsatte. Utenfor den 25 meter lange og tre meter brede gangen der cellene ligger, blir det et kjøkken, et fellesrom med TV, et vaktrom og et kontor for avdelingslederen. Det vil også finnes et vaskerom, et dusjrom med to dusjer og to toaletter. Det blir færre innsatte og flere ansatte her enn på andre avdelinger.

Inne på den åtte kvadratmeter store cella der Viggo skal tilbringe mange år, er det en 90 centimeter bred seng til venstre, ved siden av en vask og et speil. Over senga er det en oppslagstavle. På høyre side er det et skrivebord med hyller, et klesskap og en stol. Det er uttak for TV ved skrivebordet, og det er et vindu sperret med jernstenger ved kortveggen. Fra vinduet ser han enten ut i luftegården eller mot hovedporten ved fengselet.

- Vi skal sette i gang de forskjellige tiltakene i riktig rekkefølge. Vi har god tid på oss - minimum ti år, sier Bjarkeid.

En dag i fengselet

07.00: Kristiansen låses ut av cella.

07.00: Frokost.

07.40: Arbeid/skole/annet.

11.00: Lunsj.

11.30: Arbeid/skole/annet.

15.00: Middag.

16.00- 17.30: Lufting.

Utover kvelden har de innsatte fri. Noen går på skole, noen går i støttegrupper, mens andre bruker tida til å se TV eller til sosialt samvær med andre.

20.50: Kristiansen låses inn på cella.

CELLA: Dette er en av de nye cellene på forvaringsavdelingen, der Viggo Kristiansen skal flytte inn i mai.
KLAR: Ila fengsel og sikringsanstalt har et stort støtteapparat som står klart til å ta imot Viggo Kristiansen mandag, forsikrer fengselsinspektør Håkon Melvold.
VIGGOS SKJEBNE: - Viggo Kristiansens egen innsats vil i stor grad bestemme om han kan fungere i frihet igjen, sier fengselsinspektør Håkon Melvold. Kristiansens celle blir i 3. etasje.
Hele Norges coronakart