Slik blir World Trade Center

Her er vinneren i konkurransen om hvordan World Trade Center-tomta skal se ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det avgjort hva som skal bygges på WTC-tomta. Stedet der skyskraperne stod inntil 11. september 2001, skal få et minnesmerke bestående av to bassenger overfor hverandre på en plass brolagt med stein. Furutrær og stier av stein skal lede til bassengene.

Vinneren ble utropt etter en åtte måneder lang konkurranse hvor det kom inn over 5000 bidrag fra hele verden, ifølge nyhetsbyrået AP. Arkitekt Michael Arad som stakk av med seieren har kalt minnesmerket for «Reflecting Absence».

Minnesmerket er ment å være det mest fremtredende på tomta, sammen med en 532,8 meter høy skyskraper som skal hete «Freedom Tower». I tillegg er fire andre bygninger også planlagt å bygges der WTC stod.

Arads bidrag ble valgt ut av en jury på 13 personer bestående av kunstnere, arkitekter og kulturpersonligheter.

- Uakseptabel minimalisme

Men vinner-monumentet fikk iskald mottakelse blant enkelte av ofrenes familie. Juryen ble beskyldt for å ha oversett deres innspill i det de mente var en altfor rask avgjørelse. Et av argumentene var at monumentet mislykkes i å formidle grusomhetene etter angrepet 11. september.

- Dette er minimalisme, og man kan ikke minimere dødstallene, new yorkernes reaksjoner og virkningen etter 11. september, sa Anthony Gardener som mistet broren sin etter angrepene.

- Det viktigste er at vi kom fram til det riktige minnesmerket, sa ordfører Michael Bloomberg.

- Juryen reduserte bidragene fra tusenvis til ett. Da kan man ikke gjøre alle til lags, sa han.

Monumentet blir reist for å minnes alle ofrene som ble drept etter angrepene på WTC 11. september, inkludert de som ble drept i Pentagon og Pennsylvania.

<B>VINNER:</B> Arkitekt Michael Arad står bak minnesmerket som skal bygges på...
... tomta der World Trade Center stod.