BLIR NÆRT PÅ NETT: - Dette er en youtube-generasjon som får nyhetene ufiltrert gjennom nettet. Dermed blir grusomhetene nærmere enn det de var for ti år siden, sier Shoaib Sultan (t.h.). Til venstre er flere eksempler på hva man kan se fra Syria på youtube. Foto: AGNETE BRUN/SKJERMDUMP YOUTUBE.
BLIR NÆRT PÅ NETT: - Dette er en youtube-generasjon som får nyhetene ufiltrert gjennom nettet. Dermed blir grusomhetene nærmere enn det de var for ti år siden, sier Shoaib Sultan (t.h.). Til venstre er flere eksempler på hva man kan se fra Syria på youtube. Foto: AGNETE BRUN/SKJERMDUMP YOUTUBE.Vis mer

Slik blir youtube-generasjonen radikalisert

Ikke overlat norsk muslimsk ungdom til ekstremismter, advarer Shoaib Sultan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser radikalisering av norsk ungdom, sier Shoaib Sultan, som var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010. I dag jobber han som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter.

- Syria-konflikten er helt sentral for å forstå radikaliseringen av norsk ungdom. Konflikten er enormt brutal, og mange føler seg hjelpeløse. Dermed kan man misbruke konflikten til å dra ungdom til ekstreme bevegelser, sier Sultan. Han mener det er viktig å ikke overlate arenaen til ekstremisme.

Vakuum - Ungdommene ser den brutale konflikten med et regime ved makten i Syria som undertrykker muslimer. Alt dette skjer nærmest for åpen scene - uten at det virker som noen gjøre noe. Da høres faktisk ekstremistenes versjon mye riktigere ut; vestlige makter vil ikke hjelpe muslimer, og vil man gjøre noe må muslimene gjøre det selv. Det i seg selv er jo heller ikke problemet, men at mange av de som reiser knytter seg opp til mot terrorgrupper, sier Sultan.

SER ENDRINGER:  - Vi ser radikalisering av norsk ungdom, sier Shoaib Sultan, som var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010. I dag jobber han som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
SER ENDRINGER: - Vi ser radikalisering av norsk ungdom, sier Shoaib Sultan, som var generalsekretær i Islamsk Råd Norge i perioden 2007-2010. I dag jobber han som rådgiver med fokus på ekstremisme i Antirasistisk Senter. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

Sultan mener det er naivt å tro at ungdommer fra Norge skal kunne bistå i denne konflikten.

- Når verdenssamfunnet ikke lykkes i å stoppe konflikten skaper de et vakuum som kan åpne for ekstremisme. Det er viktig å vise at verdenssamfunnet bryr seg, og forstå at denne konflikten engasjerer og påvirker mange norske muslimske ungdommer. At de er engasjert er jo egentlig en bra ting som man bør kanalisere på en positiv måte, sier Sultan.

Vis mer

Sultan har en rekke ganger i Dagbladet kritisert Islam Net for å spre fremmedfrykt og kjønnsdiskriminerende tankegods. Samtidig mener han det blir feil å peke på Islam Net når det gjelder islamsk ekstremisme.

- Ta ungdom på alvor - Her skal man være forsiktig. Islam Net har vært tydelig på at de ikke støtter voldsbruk og at de er kritiske til Jihad-reiser, og det er bra. Hva vi har vært bekymret for med Islam Net er de svært konservative holdningene på andre områder. Man skal være forsiktig med å sammenblande radikale krefter og sosial konservatisme, sier Sultan.

Sultan mener man bør ta muslimske ungdommers følelse av hjelpeløshet på alvor. Vi må ta deres frustrasjon på alvor, og vise at dette er noe vi bryr oss om, sier Sultan, som viser til at ungdommers medievaner også bidrar til radikaliseringen.

BLIR NÆRT PÅ NETTET: — Dette er en youtube-generasjon som får nyhetene ufiltrert gjennom nettet. Dermed blir grusomhetene nærmere enn det de var for ti år siden, sier Shoiab Sultan. Her er flere eksempler på hva man kan se av grusomheter fra Syria hos YouTube.
BLIR NÆRT PÅ NETTET: — Dette er en youtube-generasjon som får nyhetene ufiltrert gjennom nettet. Dermed blir grusomhetene nærmere enn det de var for ti år siden, sier Shoiab Sultan. Her er flere eksempler på hva man kan se av grusomheter fra Syria hos YouTube. Vis mer

- Dette er en Youtube-generasjon som får nyhetene ufiltrert gjennom nettet. Dermed blir grusomhetene nærmere enn det de var for ti år siden.