Slik blottlegges dokumenter på Internett

Dagbladet har funnet flere tusen åpne servere og databaser på Internett. Nasjonal sikkerhetsmyndighet er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ett feil høyreklikk, og plutselig kan sensitive dokumenter være tilgjengelige for alle. Veksthusets avdeling på Otta er ikke de eneste som uforvarende har delt dokumenter med langt flere enn det som var meningen.

Den enkleste og vanligste protokollen for å dele filer i et Windows-nettverk, kalles SMB. Men hvis du huker av for alternativet «del med alle», kan filene også bli tilgjengelige utenfor nettverket.

Det er det nok mange som ikke er klar over.

Dagbladet har funnet 3.573 slike porter i Norge, mange av dem på vidt gap. Innenfor noen av disse fantes dokumenter om norsk oljebransje, som Dagbladet omtalte i går.

Beredskapsdokumenter En annen tabbe folk ofte gjør, er via en annen form for deling, såkalt FTP. FTP brukes ofte for å dele filer med andre, men her er det flere fallgruver. En feil Dagbladet ofte har sett eksempler på, er at denne porten til en server er blitt åpnet uten at det var meningen. I andre tilfeller er innholdet ment delt med en ringere krets, men eierne har glemt å begrense innsyn for andre.

Dagbladet har lokalisert 18 000 FTP-servere i Norge. Minst 1000 av disse er usikrede og mange av dem tilhører større eller mindre norske bedrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer