Slik boltret realitykjendisen seg i svartebørsparadis

Tysk mediemogul fikset billetter verdt 40 millioner - og forsvant da Dagbladet tok kontakt.

DYRE DRÅPER: Styreleder Andreas Gyrre i Euroteam (i midten) på fest etter VM i 2006. Han bekrefter nå for første gang en av selskapets billettkilder. Foto: Privat
DYRE DRÅPER: Styreleder Andreas Gyrre i Euroteam (i midten) på fest etter VM i 2006. Han bekrefter nå for første gang en av selskapets billettkilder. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Dagbladets svartebørsavsløringer her.

SAN SALVADOR/ZÜRICH (Dagbladet): Konfrontert med Dagbladets dokumentasjon, letter de norske svartebørskongene i Euroteam for første gang på sløret om hvordan de skaffet VM-billettene som i 2006 alene genererte inntekter på 221 millioner kroner. Tilfellet Onno Wülfers er for spektakulært til å tie om.

Wülfers forsynte selskapet med billetter verdt 40 millioner kroner, og fikk fire millioner i lønn.

SHOPPING: En norsk realitykjendis var blant de Euroteam-ansatte som hentet billetter i eskevis hos Onno Wülfers. Her sitter han i bobilkontoret Euroteam måtte bruke etter at de ble kastet ut fra en av leilighetene de opprinnelig brukte under VM i 2006. Foto: Privat
SHOPPING: En norsk realitykjendis var blant de Euroteam-ansatte som hentet billetter i eskevis hos Onno Wülfers. Her sitter han i bobilkontoret Euroteam måtte bruke etter at de ble kastet ut fra en av leilighetene de opprinnelig brukte under VM i 2006. Foto: Privat Vis mer

Billettene ble hentet ut av mannen som da var en av Norges aller mest omtalte realitykjendiser. Han var som andre ansatte blitt fristet av de raske, store pengene Euroteam fristet med. I en toppløs Mercedes SLK hentet Euroteam og realitykjendisen over 10 000 billetter. De eksklusive billettene tilhørte egentlig fotballforbund i land som ikke kvalifiserte seg til VM. Men via Wülfers havnet de på det illegale billettmarkedet - i Norge.

- Vi uttaler oss vanligvis ikke om våre kontakter, men jeg kan bekrefte at vi i forkant av VM i 2006 kjøpte et stort antall billetter av Onno Wülfers, sier daglig leder Andreas Gyrre i Euroteam til Dagbladet.

Det var før Wülfers forsvant.

Forvirring Euroteam la mye av sin business til den tredje verden, og fotballforbund i lutfattige land. Wülfers var kanskje selskapets aller beste kilde i Europa. Innad i Euroteam var det full forvirring om hvem tyskeren jobbet for, og hvordan han fikk tak i alle billettene: «Han jobbet på trykkeriet til FIFA», hevder én kilde overfor Dagbladet. «Han jobbet for det tyske fotballforbundet», mener en annen.

I virkeligheten jobbet Wülfers lenge i administrative roller i tysk idrettspresse, som gratisavisa Freesports.

BLE AVISDIREKTØR: Onno Wülfers jobber nå i dette kontorbygget i San Salvador. Foto: Stringer/Dagbladet
BLE AVISDIREKTØR: Onno Wülfers jobber nå i dette kontorbygget i San Salvador. Foto: Stringer/Dagbladet Vis mer

Under VM jobbet han i selskapet O&P Event Marketing i München. Med sin karisma og erfaring innen både medie- og eventbransjen hadde Wülfers et solid nettverk. Og, forteller en bekjent av ham, han var god til å bli kjent med folk.

- Det sier seg selv at når en person er i stand til å selge et så stort antall FIFA-billetter, da har vedkommende usedvanlig gode kontakter høyt opp i systemet, sier Andreas Gyrre i dag.

Forsvant Til tross for de svulmende pengesummene Wülfers behandlet, var det aldri noe uorden. I Tyskland gjelder «Ordnung muss sein» også på svartebørs.

- Vi betalte alltid inn på en klientkonto tilhørende Wülfers' advokat. Å betale cash var aldri aktuelt, sier en Euroteam-kilde. Han flirer:

TOPPLØS: Denne Mercedes SLKen var blant bilene den profilerte realitykjendisen og Euroteam brukte til å hente billettene Wülfers skaffet. Foto: Privat
TOPPLØS: Denne Mercedes SLKen var blant bilene den profilerte realitykjendisen og Euroteam brukte til å hente billettene Wülfers skaffet. Foto: Privat Vis mer

- Om ti billetter, av over ti tusen, var blitt borte, ville det garantert brutt ut full panikk.
 
Med Euroteams penger i lomma forlot Wülfers Tyskland når VM-stormen roet seg i 2007. Han skal først ha bodd i Chile, før han slo seg ned i El Salvador. Tyskeren ble sågar direktør - «director ejecutivo» - i en av det lille landets viktigste aviser. Han ble, velkledd og karismatisk som han er, avisas frontfigur utad.

Razzia Tysk politi innledet i høst en etterforskning av svartebørsvirksomheten som fant sted under VM. Ti adresser ble raidet, totalt tror politiet at 70 000 billetter fra det tyske fotballforbundet (DFB) havnet på svartebørs.

Det var vanlig for svartebørshaiene å gange den opprinnelige billettprisen med ti. Billettene fra DFB alene hadde en gataverdi på minst 200 millioner kroner.

To personer er siktet i saken. Dagbladet kjenner deres identitet. Én sitter i den absolutte toppledelsen i billettgiganten CTS Eventim. Den andre begynte å jobbe for DFB før VM, og hadde en overordnet stilling i forbindelse med billettsalg. Han har nå fått sparken.

Famler Men politiet sliter etter hva Dagbladet får opplyst med å knytte de to til konkrete lovbrudd.

KASSEVIS: Euroteam hentet ut pappesker fulle av billetter til VM. Foto: Privat
KASSEVIS: Euroteam hentet ut pappesker fulle av billetter til VM. Foto: Privat Vis mer

I likhet med Euroteam som opererer helt åpenlyst, betaler skatt og leverer regnskap, er tilsynelatende alt vel også i de innleverte regnskapene i Tyskland. Dagbladet vet at politiet har undersøkt om billetter er blitt stjålet, og om det er begått brudd på skattelovgivningen. Kilder med kjennskap til etterforskningen sier at ingen av delene så langt er påvist.

Lovbruddene kan ikke spores i offentlig tilgjengelige regneark og registre.

Pressetalskvinne Barbara Stockinger ved påtalemyndigheten i München ønsker ikke å kommentere om politiet vil gå opp sporet etter amerikafarer Onno Wülfers:

VAKTPOST: I et hus i dette fasjonable boligkomplekset holder Onno Wülfers til. Da Dagbladet tok kontakt forlot han landet. Foto: Stringer/Dagbladet
VAKTPOST: I et hus i dette fasjonable boligkomplekset holder Onno Wülfers til. Da Dagbladet tok kontakt forlot han landet. Foto: Stringer/Dagbladet Vis mer

- Etterforskningen pågår. Vi vet foreløpig ikke når vi har en tiltale klar, skriver hun i en e-post.

Forsvant - igjen Onno Wülfers innrømmer i en e-post til Dagbladet at han kjenner til etterforskningen i Tyskland.

- Jeg har hørt om denne politietterforskningen, men så vidt jeg har hørt har de ikke avdekket noe galt. Jeg er ikke blitt kalt inn til avhør. I 2006 jobbet jeg for selskapet O&P Event Marketing. Jeg har bodd i Mellom-Amerika siden 2007, og har kun sporadisk kontakt med folk i Tyskland, skriver han i e-posten.

Wülfers avbryter samtalen når Dagbladet ringer, og ønsker ikke å kommentere sitt forhold til de norske billetthaiene.
 
- Vi har ikke snakket med ham på lenge. Han forsvant, sier en Euroteam-kilde. Og Dagbladets fotograf kontaktet denne uka både Wülfers' kontor og hjemmeadresse.

ET LITE FÅTALL: Euroteam solgte omkring 90 000 billetter i 2006. Foto: Privat
ET LITE FÅTALL: Euroteam solgte omkring 90 000 billetter i 2006. Foto: Privat Vis mer

- Han er ikke her, han har forlatt landet sa hans sekretær. Wülfers hadde stukket av.

Igjen.

Den norske realitykjendisen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.