Slik bommet ekspertene om Trump. - Jeg har tatt feil hele tiden

Nå tror ekspertene at Clinton vil slå Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump blir republikanernes presidentkandidat.

Det skulle man ikke tro skulle være mulig hvis man fulgte norske og amerikanske medier i fjor høst da eiendomsmogulen og TV-kjendisen slo seg oppover på meningsmålingene. Da haglet det nemlig med analyser om at 69-åringen fra New York ville være sjanseløs når det virkelig dro seg til:

- Tilstandsbeskrivelse • 23. august i fjor skrev VGs Anders Giæver følgende på kommentatorplass i avisa: «Alle, inkludert meg selv, har hele tiden sagt at Donald Trumps berserkgang i republikanerne nominasjonsprosess er et forbigående fenomen. En oppvarmingsmatiné som skal få tiden til å gå, mens vi venter på at den virkelige forestillingen starter i januar.»

- Det er en tilstandsbeskrivelse fra august som jeg kan stå inne for, sier Giæver nå.

VINNER: Donald Trump, her med sin kone Melania (t.h) og sin datter Ivanka (t.v). Foto: AP / Mary Altaffer / NTB scanpix
VINNER: Donald Trump, her med sin kone Melania (t.h) og sin datter Ivanka (t.v). Foto: AP / Mary Altaffer / NTB scanpix Vis mer

- Teksten reflekterte det de aller fleste trodde, ikke minst toppene i Det republikanske partiet. De satt imidlertid altfor seint i gang med å stoppe ham, sier VG-kommentatoren.
 
- Trump-fenomenet har kommet overraskende på de fleste, og det er ikke noe tvil om at vi har tatt feil, sier han.

- Land agurktid • Også Ole Moen, forfatter og professor i Nord-Amerika-studier, innrømmer at han tok grundig feil. 9. desember i fjor sa han til P4 at Trump er en lettvekter og at han ikke hadde noen tro på at han ville overlever nominasjonsprosessen.

- Det har vært veldig lang agurktid i USA nå og Trump er et takknemlig objekt, sa Moen.

- Jeg har tatt feil hele tiden, i likhet med hele kommentatorkorpset, sier Moen til Dagbladet nå.

BOMMET: Ole Moen.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
BOMMET: Ole Moen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Han har snudd opp ned på alle konvensjoner. Jeg trodde det ville være et tidsspørsmål før han ville brenne ut, og hver gang jeg har trodd han skulle forsvinne, har han vunnet. Man kan ikke ta fra ham at han har et talent for salg, sier Moen.

Hillary Clinton har nå en solid ledelse på målingene som setter henne opp mot Trump, men Moen tør ikke å konkludere med at hun vil slå ham til slutt.

- Jeg har lært, omsider, sier Moen.

«Usannsynlig kandidat» • Også her i Dagbladet bommet vi. Dagen etter at 69-åringen tok rulletrappa ned i Trump Tower og annonserte sitt kandidatur registrerte vi det med en liten notis i avisa. Og 24. september i fjor skrev vår kommentator Vegard Kristiansen Kvaale at Trump og Ben Carson var «usannsynlige kandidater». Han traff med Carson, men ikke Trump.

«Mange etablerte republikanere sliter med å håndtere Trump og Carsons popularitet. Imidlertid er sjansene for at en av de to faktisk ender som republikanernes kandidat svært liten», skrev han.

- Som nesten alle alle andre, undervurderte jeg åpenbart styrken i misnøyen blant mange republikanske velgere mot egne mer tradisjonelle politikere. Jeg tror ikke en gang Trump selv virkelig hadde forventer at han skulle nå så langt som dette. Det er temmelig eksepsjonelt og historisk at en mann fullstendig uten politisk erfaring, uten noe egentlig politisk program, og som er så mislikt av sentrale deler av eget parti og i befolkningen for øvrig, ender som presidentkandidat, sier Kvaale.

I sin kommentar i september viste han for øvrig til at den anerkjente tallknuseren Nate Silver i FiveThirtyEight anslo Trumps sjanse til å bli republikanernes kandidat til fem prosent. Silver publiserte selv en selvransakelse onsdag, hvor han redegjorde for hvorfor han har tatt feil, og hvordan han har måttet justere prognosene sine gradvis ettersom valgkampen har humpet og gått.

BOMMET: Frank Rossavik.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BOMMET: Frank Rossavik. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vanligvis velger partiet en kandidat som er både relativt «valgbar» og som opprettholder partiets tradisjonelle politiske posisjoner. I Trump har de valgt en kandidat som ikke gjør noen av delene, skriver Silver.

Sammenlikner med Leicester En av dem som har avskrekket et Trump-presidentskap her til lands, er Aftenposten-kommentator og forfatter av boka «Blant republikanere», Frank Rossavik.

- Jeg hadde ikke trodd han skulle vinne nominasjonen, men jeg tror ikke det blir så ille som mange tror dersom han skulle bli president, sier han.

 - Jeg har trodd for siste gang i denne presidentvalgkampen. Det siste jeg trodde var at Rubio ville vokse fram etter Iowa. De viste seg å være fullstendig feil, sier kommentatoren.

BOMMET: Anders Giæver.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BOMMET: Anders Giæver. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

I Aftenposten i onsdag skriver han følgende: « Praktisk talt samtidig med at Leicester vant Premier League, vant Donald Trump i natt nominasjonen til å bli Det republikanske partiets presidentkandidat. Oddsene hans i fjor høst var omtrent like dårlige.»

 - Det passet seg med at det skjedde omkring et døgn etter. Nå tror jeg det kan bli ny rekord i negativ kampanje, sier han.

- En utrolig valgkamp Det vil heller ikke bli mindre Trump i mediebildet. New York-mannen har vært et gjennomgående tema i VG-kommentator Anders Giævers virksomhet de siste månedene, og han tror Trump er blitt tatt opp på hver eneste episode av han og kollega Frithjof Jacobsens podkast «Giæver og Joffen».

- Prosessen viser at hvem om helst kan bli president, og her kommer en total outsider som har klart å kapre et etablert parti, sier Giæver, som ikke er spesielt lysten til å  spå resultatene av valget i november.
 
- Det blir en utrolig valgkamp, sier Giæver.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram