Slik bor en familie i Norge

Her bor en rumensk storfamilie med to små barn. Skurene har de bygd selv - av søppel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like ved Dyreparken og Kardemomme by møter nå et absurd syn forbipasserende i Kristiansand. I utkanten av Sørlandsparken har en rumensk storfamilie bestående av flere brødre med deres koner og barn funnet bosted.

Fædrelandsvennen kunne i går vise bildene som lett bringer tankene til helt andre land enn Norge.

- Jeg har bygd leiren av ting jeg fant her. Nå har vi bodd her i snart to uker, forteller Fernando Boncolesco (24) til avisa.

Reagerte med vantro

Minst tolv personer fra romfolket er bosatt i skurene. To av dem er små barn. Det ene barnet er bare ett år gammel og heter Beatrice. På spørsmål om hvordan Beatrice har det, sier faren at hun har det helt greit, men at det kanskje er litt kaldt om natten.

- La oss få lov til å jobbe. Da kan vi betale husleie, og finne et annet sted å bo, sier Boncolesco til Fædrelandsvennen.

Politiet har foreløpig ikke tenkt å gjøre noe med bosetningen. De nye innbyggerne har ikke gjort noe galt, de er EØS-borgere og har derfor lov å oppholde seg fritt i Norge i tre måneder.

- Jeg reagerte med vantro da jeg så bildene. Det så ut som bilder fra Manila. Det er sjokkerende og uverdig at mennesker skal bo slik i Norge, sier gruppeleder for Kristelig Folkeparti (KrF) i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, til Dagbladet.

SØRLANDSIDYLL: Like ved Kardemomme by i Kristiansand har denne gruppa omreisende fra romfolket slått seg ned i noen falleferdige skur de har bygd av planker og bygningsavfall   som de har funnet. Foto: Kjetil Reite/Fædrelandsvennen
SØRLANDSIDYLL: Like ved Kardemomme by i Kristiansand har denne gruppa omreisende fra romfolket slått seg ned i noen falleferdige skur de har bygd av planker og bygningsavfall som de har funnet. Foto: Kjetil Reite/Fædrelandsvennen Vis mer

Barnevernet må inn

KrF sitter med makta i Kristiansand, sammen med Arbeiderpartiet og Høyre. Jørgensen sier politikerne nå vil avvente situasjonen for å se hva de kan gjøre.

- De sier de ønsker arbeid, og vi har tidenes laveste arbeidsledighet i Kristiansand, så det burde la seg løse. Men først må vi finne ut om de har kommet hit på lovlig vis, sier Kristiansen.

Han forteller også at vinteren som nå er over har vært den første med tigging på gata i Kristiansand på lang, lang tid. Men han vet ikke om det er de samme personene som nå har slått seg ned i skur ved Dyreparken.

- Det er nesten litt positivt at vi, som klager på de minste ting, blir tvunget til å se hvor vanskelig andre har det, sier Kristiansen.

Barnevernet i Kristiansand er nå koblet inn i saken. Redd Barna mener barna i leiren overhodet ikke får oppfylt sine rettigheter i Norge.

Slik bor en familie i Norge