ANNERLEDES ENN RESTEN AV LANDET:  Deler av nord-koreanske Pyongyang er relativt velstående i forhold til resten av landet. Her et bilde av hovedstadens sentrum. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/TPX IMAGES OF THE DAY
ANNERLEDES ENN RESTEN AV LANDET: Deler av nord-koreanske Pyongyang er relativt velstående i forhold til resten av landet. Her et bilde av hovedstadens sentrum. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/TPX IMAGES OF THE DAYVis mer

Slik bor Nord-Koreas elite i «Pyonghattan»

Spiser norsk laks og går i moteklær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): H&M-klær, Nike-joggesko og hippe kaffebarer.

Dette er ikke ord en normalt forbinder med Nord-Korea - et land som flere ganger har lidd hungersnød og som antas å være hardt presset av internasjonale sanksjoner.

Likevel er det en del av hverdagen til landets elite, ifølge Washington Post.

Avisa skriver at det både var biff til 50 dollar og norsk laks på menyen da de besøkte en av Pyongyangs restauranter denne måneden.

- Det er viktig for oss å trene mye og vise oss litt fram, ettersom moten her i Nord-Korea er veldig konservativ, sier 24 år gamle Lee Seo-hyeon til avisa.

- Jong-Un positiv til markedsøkonomi Han tilhører den lille andelen av landets befolkning som antas å ha råd til slike varer og tjenester. Disse reiser til Kina for å shoppe og bor i det som populært blir kalt «Pyonghattan» - den mest velholdte delen av hovedstaden Pyongyang.

Ifølge Andrei Lankov, en russisk ekspert på Nord-Korea som på åttitallet gikk på universitetet i landets hovedstad, så har denne delen av befolkningen vokst fram de siste femten årene, og særlig etter at Kim Jong-Un kom til makta i 2011.

Dette på grunn av kjøp gjort av personer med offisielle verv, for eksempel i militæret og regjeringen.

- Kim Jong-Un har vært veldig positiv til å få i gang noe som minner mer om en markedsøkonomi. Flere nord-koreanske kjøpmenn som jeg har snakket med sier at de aldri har hatt det så bra som nå, sier historikeren Lankov til avisa.

Lav standardlønn Utviklingen Lankov beskriver kommer på tross av at den offisielle standardlønnen for arbeidere er på 10 dollar i måneden.

Så sent som ifjor var landet trolig også truet av hungersnød, selv om hemmeligholdet til Kim Jong-Uns regime gjorde situasjonens alvorligsgrad uklar, ifølge FN.

Landets antatte underernærte, ifølge samme organisasjon, gikk imidlertid opp fra 4,8 millioner mennesker i 1990 til 10,5 millioner i 2014.

Dermed tyder mye på at den nye framveksten av en borgerklasse kun gjelder en svært liten del av befolkningen.

- Må løfte sanksjonene Så sent som i forrige uke, gikk også flere nobelprisvinnere ut mot de økonomiske sanksjonene det internasjonale samfunnet har mot landet.

Disse ble styrket i mars i etterkant av en rakettoppskytning i februar.

 - De tøffe sanksjonene er en trussel mot helsen til landets befolkning, og også mot at Nord-Korea skal utvikle seg, uttalte gruppen bestående av blant annet Aaron Ciechanover, som vant nobelprisen for kjemi i 2014.

- Det rammer utviklingen i landet veldig hardt. Det er synd, sa nobelprisvinner i medisin, Richard Roberts, under samme arrangement arrangert av International Peace Foundation, ifølge BBC.

At ønskene til Roberts og Chiechanover blir innfridd, ser imidlertid noe usannsynlig ut hvis en skal gå etter signalene fra Jong-Un.

I starten av forrige uke vedtok han og den nord-koreanske kongressen å styrke sin atomvåpenkapasitet, ifølge det statlige mediet KCNA.