VIL IKKE REDUSERE SATSENE: Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke redusere utbetalingene til syke og uføre, og heller ikke øke skattene. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.
VIL IKKE REDUSERE SATSENE: Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke redusere utbetalingene til syke og uføre, og heller ikke øke skattene. Foto: Morten Holm/ SCANPIX.Vis mer

- Slik bør Norge kutte

Lavere skatter, men mindre penger til syke og uføre, mener OECD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen og økonomien trenger ikke mer stimuli. Nå er det tid for å stramme inn på offentlig pengebruk, mener OECD.

- Det finnes rom for å spare penger uten å forverre økonomien, sa Robert Ford i OECD på en pressekonferansen i Finansdepartementet i dag.

OECD synes vi har for små enheter innen skole og helse, og mener det må være penger å spare her. Skattene bør ikke økes, med unntak av eiendomsskatten, dersom pengene brukes til å senke andre skatter. Til gjengjeld bør det bli vanskeligere å bli sykemeldt og ufør, og det må kuttes i utbetalingene.

- Dette legger stort press på systemet. Folk vil inn, og når de først er inne, har de en tendens til å bli der. Jeg tror ikke nordmenn blir sykere og sykere. Dette er et institusjonelt problem, sier Robert Ford.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er delvis enig i konklusjonene fra OECD.

- Jeg er enig i at sykefravær må ned og at vi må følge opp de syke bedre, men vi vil ikke redusere satsene, sier han til Dagbladet.

Skattene skal heller ikke økes, ifølge Johnsen, til tross for ønske fra SV og spekulasjoner omkring et trangt budsjett. Når det gjelder nedleggelser av lokale sykehus, viser han til Soria Moria, som setter en stopper for dette. Skolestruktur vil han ikke kommentere, siden det ikke ligger under hans departement.

- Det er viktig å hele tida stille spørsmål om vi bruker pengene våre riktig, sier Sigbjørn Johnsen.

Både regjeringen og OECD mener det er viktig at Norge vender tilbake til fireprosentsregelen for bruk av oljepenger nå som veksten er på vei opp igjen. Ifølge OECD må innstrammingene iverksettes allerede i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram i mai.